Новини

Желко Петрович преподава българска история в Батак

Футбол

от Екип Марица 817 прегледа 0

Желко Петрович преподава българска история в Батак

Новият треньор на Ботев Желко Петрович несъмнено е футболен ерудит и специалист с пребогата визитка. Това става ясно дори от само бегъл поглед в статистическите сайтове. Това, което футболната ни общественост обаче не разбра до днес е, че асистентът на Гуус Хидинк, Мартин Йол, Дик Адвокат, Рууд Гулит и Авраам Грант, е специалист и по българска история. Новината ни бе разкрита днес от пресслужбата на жълто-черния клуб.
В съобщение на официалния сайт е отразено много похвална инициатива на Петрович. Черногорецът с холандски паспорт е завел отбора на поклонение пред една от светините в историята ни - църквата "Света Неделя" в Батак. Това, което прави впечатление в съобщението е, че Петрович е запознал чужденците в тима с трагедията на родопското градче, която се е разиграла в кървавата пролет на 1876 г. Излиза, че никой от българските футболисти или спортно-техническия щаб не е толкова компетентен по родна история, та се налага черногорецът Желко Петрович да я разказва.
Освен, ако съобщението не е нескопосан трик за издигането на Петрович в очите на жълто-черната общност след мистериозното уволнение на Николай Киров.
Ето и прессъобщението:

"Отборът на Ботев се върна към тежките дни от историята на българския народ по време на лагера си във Велинград.

Футболистите и спортно-техническият щаб на “жълто-черните” използваха свободния от тренировки следобед в четвъртък, за да посетят свидния за родината град Батак.

Ботевистите отдадоха почит на жертвите на Баташкото клане в църквата “Света Неделя”, а треньорът Желко Петрович запозна чужденците в отбора с историята на жестоките събития от втората половина на XIX век.

Това бе второто посещение на Батак от страна на черногорския специалист и неговия екип в рамките на лагера.

На връщане към Велинград, “канарчетата” се потопиха в красивата природа на местността, като направиха и разходка по брега на язовир “Батак”".