Новини

Подновяват строителството на стадион "Христо Ботев"

Ботев

от Дончо Донев 3310 прегледа 0

Строителните дейности на стадион "Христо Ботев" ще бъдат подновени на 28 август. Новината съобщи специално за "Марица" собственикът на фирма "Запрянови" Вакрил Запрянов. Компанията ще бъде подизпълнител на "Главболгарстрой". Запрянов е първият, който застана с името си и обяви официално за рестарта на обекта, който бе замразен точно преди 5 години и два месеца. Това стана след обявяването във фалит на Корпоративна търговска банка, която бе основен спонсор на ПФК Ботев Пловдив АД. Мажоритарният собственик на клуба и акционер в банката Цветан Василев пък забегна в Сърбия.

 

Вакрил Запрянов не се ангажира с прогнози кога ще бъде напълно завършен стадионът. Той каза, че тепърва има да се уточняват доста неща и допълни, че идната сряда лично настоящият главен акционер в клуба и инвеститор в проекта Георги Самуилов ще разкрие подробно плановете си.

 


Вчера Запрянов заедно със специалисти от своята фирма бе на стадион "Христо Ботев" и дори влезе в порутените канцеларии на комплекса за пореден оглед.
Концесионер на съоръжението е ПФК Ботев Пловдив АД съгласно подписан договор през 2013 г. Срокът за изпълнение обаче не бе спазен и се наложи да бъде удължен с решение на Общинския съвет от март тази година. По документи стадионът трябва да е напълно готов на 13 март 2020 г., което на практика е трудно изпълнимо с оглед на многото работа, която предстои да се извърши.

 


Според плановете на Георги Самуилов строителството на стадиона ще се извърши по най-високи стандарти и така, както е залегнал в концесията - с 4 звезди и отговарящ на всички изисквания за полуфинал в Шампионска лига и Лига Европа. Минималната количествена стойност на концесията е 14 милиона, като се очаква строителството да надвиши тези стойности.

Все още не е ясно дали стадионът ще се преименува на фирмата на Самуилов и ще се казва "Инса арена" или ще запази името на Христо Ботев.