Новини

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Локо и Черно море са ми на сърцето, признава Велизар Попов, олимпийски селекционер на азиатската страна

Мнения

от Дончо Донев 1353 прегледа 0

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Пловдивчанинът Велизар Попов е селекционер на Олимпийския тим на Мианмар. В азиатската държава с население около 55 милиона души футболът е на особена почит, но развитието му тепърва предстои. Местната федерация наема за технически директор Ерик Абрамс, който изгражда съвременния белгийски футбол и настоящото златно поколение. Абрамс от своя страна избира Попов да работи с тима до 23 години на Мианмар.

Попов е известен у нас най-вече като най-младия наставник на Черно море, който изведе варненци до участие в турнира за Купата на УЕФА през 2010 г. Тогава Велизар е само на 34 г., а година по-рано става старши треньор. Преди това извървява професионалния си път първо като треньор на деца и юноши в Спартак Пловдив. От академията на "Кючук Париж" той отива в морската столица.

След Черно море Попов води датския Либерика и молдовския Костулени.

От 2012 г. досега пловдивчанинът работи в Азия. Бил е селекционер на А националния отбор на Малдивите, а преди това е водил местен клубен тим. По два пъти е бил начело на отбори от Тайланд и Оман.

Той е със статут на треньорска легенда на Малдивите, тъй като става шампион с местния Ню Рейдиънт с победи във всички мачове.

Иначе Велизар Попов е юноша на славната някога школа на Локомотив Пловдив. Той е от последния шампионски набор на старшата на черно-белите. Под ръководството на Недялко Стамболиев (Джеки) заедно с Георги Иванов (Гонзо), Васко Камбуров, Георги Здравков, Иван Танчовски, Васко Колев, Ивайло Петров (Пифа) печелят златните медали в първенството през 1995 г. В представителния отбор е привлечен от Динко Дерменджиев. Тогава общо 10 души от юношите се вливат в първия тим на Локо, което понастоящем е немислимо. Въпреки митарстванията по света Велизар признава, че Локомотив му е на сърцето като роден отбор и първа футболна любов.

- Как се озова в Мианмар?

- Един футболен агент се свърза с мен и ми каза, че федерацията организира конкурс, и ме помоли да ме предложи. След това техническият директор Ерик Абрамс се свърза с мен и преминах 3 етапа на конкурса. Първият беше философия и защита. Вторият бе анализ на техен мач и предложение за решение на проблемите, а в третия се изискваше 2 годишен план за работа и обосновката му. Беше доста трудно, при положение че имаше над 100 кандидати за поста от цял свят, освен това е известно, че по принцип българските треньори не сме търсени. Явно опитът ми в Азия и представянето на конкурса е натежало при избора, което, естествено, ме ласкае. Искам да отворя скоба и да обясня кой е Ерик Абрамс за хората, които не го познават. Това е човекът, който е създал сегашното златно поколение белгийски футболисти.

- Какви цели ти поставиха?

- Основната цел е Sea Games (Азиатските ​морски игри), които ще се проведат в края на годината във Филипините, но също така в края на март има олимпийска квалификация в Зона Азия, в която ще се опитаме да преминем в следващия кръг, въпреки че сме в група с най-добрия азиатски отбор Япония, но може да преминем и като един от най-добрите втори отбори, което реално ще бъде нашата цел.

- Лесно ли се пригоди към живота там?

- Да, доста години работя в Азия, така че нямам проблеми с адаптацията.

- Хората в Мианмар много по-различни ли са от българите?

- Естествено, азиатците имат различна ценностна система и по-особен начин на живот, но все пак позитивизмът доминира и плюсовете са в повече.

- Има ли носталгия по България?

- Естествено, че има понякога. Особено по семейството и приятелите, но няма много време за носталгия, тъй като животът и работата са много динамични, свързани с постоянни пътувания, така че времето минава бързо в общи линии.

- Следиш ли българския футбол?

- Има периоди, когато имам възможност и естествено, хвърлям по едно око или ако ме интересува нещо по-специално, поддържам връзка с Илиян Илиев и той ме осведомява за повечето неща, които се случват ​в българския футбол, но като цяло се старая да следя родния Локомотив Пловдив и също така Черно море, който е също така по-специален за мен.

- Ти си от последния шампионски набор при старшата на Локомотив. Защо 22 години родният ти клуб не е повторил този успех при U19?

- Труден въпрос по болна тема, която е трудно да се изчерпа с няколко изречения, но е факт, че явно нещата не вървят добре, не виждам нито едно наше родно момче в първия отбор вече доста години, което е много жалко...

- Какво си спомняш от времето на Лаута?

- Само прекрасни спомени - практически целият ми живот между 1982 и 1996 година е преминал на Лаута, който винаги ще си остане мой роден дом независимо къде работя и живея.

- Работи ли ти се в отбор от българското първенство?

- Честно казано, не знам. Сам взех това решение през 2010 година да напусна Черно ​море и незабавно да се опитам да работя в чужбина. Засега съм доволен от този мой избор вече 9 години, тъй като работя на доста различни места, с различни култури. Научаваш страшно много неща, които в България трудно бих научил, създават се много добри контакти и като че ли навън уважението и респектът към професията е на по-различни ниво и нещата поне засега ми изглеждат позитивни и затова не съм мислил за такъв вариант в момента. Естествено, някой ден със сигурност бих се завърнал в България, ако имам интересно предложение.

- Как си обясняваш факта, че българските треньори са по-ценени навън, отколкото в България?

- Ами не знам, може би е въпрос на култура, манталитет, ценностна система. Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, но е факт, че има много добри български специалисти, които за съжаление са по-ценени навън.

- И последно - Варна или Пловдив?

- Пловдив винаги ще си остане моят роден град и дом. Независимо че през повечето време, когато не работя в чужбина, съм се установил във Варна, така че само Господ знае какво ни очаква в бъдеще.

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Пловдивският Марко Поло за кариерата си от Варна до Мианмар

Коментари