Новини

Легенди на Ботев създадоха футболен оазис от училищен двор

ДЮШ

от Юлиян Ангелов 986 прегледа 0

Отдавна мислехме да го направим, с това сме се занимавали цял живот, заявяват в един глас легендарните футболисти на Ботев Тодор Зайцев и Лилчо Арсов. Тяхната футболна академия Пловдив работи повече от година, а от броени седмици вече разполага и с перфектна база - два изкуствени терена с осветление. С финансовата помощ на приятели от Англия двамата построяват футболния оазис за около 40 дни. На мястото на стара и обрасла спортна площадка в задния двор на СОУ Софроний Врачански в Тракия. Придобивката е за около 250 000 лв, а изгодата е взаимна - 600 деца от училището ползват безвъзмездно терените за часовете по физическо възпитание. Това е един от механизмите за обновяване на спортните бази в училищата, категоричен е колоритният вратар Лилчо Арсов.

Двамата със Зайцев разполагат с необходимия лиценз и вече имат солиден стаж в треньорската работа с подрастващите. Част са от школата на Ботев от възраждането на клуба до 2014 г., когато ръководството решава да не поднови договорите им. Лилчо дори е треньор на вратарите в мъжкия отбор, воден от Ферарио Спасов, а с идването на Мъри Стоилов се мести в школата. Зайцев пък е начело на набор 97, с който стига да полуфинал за Купата на България. След като си тръгнахме от Ботев, се зароди по-сериозно идеята за тази академия. Събрахме деца от набори 2005, 2006 и 2007 и започнахме, разказва Лилчо Арсов. Благодарни сме на Общината и на ръководството на училището, както и на приятелите ни, които ни помогнаха финансово. В началото бяхме в училище "Георги Бенковски" на едно малко игрище с размери 20 на 40 метра. Там можехме да работим единствено за техника. Сега е по-различно, допълва Арсов. Това че събрахме много деца и това ни даде стимул. Все пак не всички могат да отиват директно по клубовете и ние предлагаме алтернатива за останалите, включва се Тодор Зайцев.

Двамата имат договор за сътрудничество с Ботев, който си прави селекция от тяхната академия и прибира най-добрите деца в Коматево, за да продължат да се развиват. Контрактът ни е до 2017 г., но се надявам да го подновим, защото предлагаме отлични условия на децата, казват двамата. Всяка година през септември хората от щаба на жълто-черните идват и си селектират деца. Ние обучаваме малките таланти, те преценяват кои да вземат, допълват те. Много малчугани започват да се занимават по малките спортни площадки, но в един момент идва време да играят в първенствата Футбол 7, след това Футбол 9 и нямат база. Всеки може да направи академия, но трябва да се създават и добри условия, категорични са Лилчо и Тодор.

Преди възраждането на Ботев Зайцев работи като треньор и шеф на школата в частния Ботев 2002 на покойния Андрей Павлов. Първият ми набор беше 89. От него излязоха Симеон Райков, Петър Денчев, Славчо Шоколаров и Костадин Слаев, който в момента играе във Верея, разказва халфът на Ботев от 90-те. При младшата и старшата работи и с най-големия талант на канарчетата в последните години - Тошко Неделев. Всъщност Андрей Павлов дава 4 от своите възрастови групи, за да стартира отново Ботев след ерата с управлението на Димитър Христолов и фалита на клуба.

Футболна академия Пловдив стартира с 80 деца, сега техният брой е около 180. Най-големите са набор 2005, най-малките - набор 2009 и 2010. Малките футболисти плащат такси, но не дават нито стотинка за екипировка, пояснява Лилчо Арсов. Екипите на академията са в красиво синьо-бяло райе. Общо 6 отбора участват в първенствата, миналия сезон са били само 3. Засега само двамата тренират малките си възпитаници, но вероятно от идното лято ще търсят още един треньор. Интереса на децата към футбола си го има, но намаля бройката им. Демографският срив е много сериозен, твърди Тодор Зайцев. В школата има и 4 момичета. Вървят много добре и се замисляме дали да не направим момичешки тим. До 14-годишна възраст те могат да играят заедно с момчетата, но трябва да помислим и за след това, допълва Лилчо Арсов.

Абсолютно сме удовлетворени от работа си, много по-добре е, отколкото в мъжкия футбол, заявяват в един глас двамата. Точно тази работа ни накара да се замечтаем за игрищата и базата, която направихме, обобщават те. Разбира се, и Зайцев, и Арсов продължават да следят нещата в Ботев, Локо (играли са и в двата отбора) и в целия ни шампионат.

Холандският опит

Кондицията се трупа в игрова обстановка


Техниката е в основата на футбола, категоричен е Тодор Зайцев. Няма стари и нови тренировъчни методи, има правилни и неправилни такива, допълва той. Едно време тичахме много, сега се опитваме да трупаме кондиция в игрова обстановка. Ако пуснете една групичка да бяга, а друга да играе футбол, кондиционният ефект ще бъде един и същ. Второто обаче ще бъде по-полезно. Каквото играеш - това трябва да тренираш. Такава е холандската философия за играта, казва още Зайцев, който е завършил школа в Холандия. След 1994 г. там работят по този начин - повечето физически натоварвания се извършват в определени игри, а не в сухо бягане. Има и упражнение за тичане, но те са подготвителни. Това се отнася за всяка възраст. Има си определени проценти за работа за техника, кондиция, координация, които спазваме, завършва Зайцев. Двамата имат намерение да разширят още базата, защото вече започва да става тясно. Мечтаят и да си направят зала за зимата.

Таланти - дал господ

Не връщаме никого, резултатите не са важни
Има страшно талантливи деца, категоричен е Лилчо Арсов. Просто понякога някъде нишката се къса, но е трудно да се каже къде точно, допълва той. Нишката се губи в средата, разсъждава Зайцев. Съотношението на дисциплинираните и недисциплинираните и амбициозни деца се промени с годините, смята бившият халф на Ботев. Най-важното е дисциплината, а тук нямаме никакви проблеми в това отношение, казва Лилчо Арсов. Не всички имат таланта да станат големи футболисти, но пък искат да спортуват. Ние не връщаме никого. По-добре тук, отколкото вкъщи пред компютъра или по улиците, категоричен е Лилчо Арсов. При нас всички деца играят в отборите, които имаме. Резултатите не са важни. Пример: играем с Марица, пускаме най-добрите, повеждаме с 3:0. След това направихме смени, за да играят и другите, и загубихме с 6:3, завършват Зайцев и Арсов.

Коментари