Пет извода след "хеттрика" на България

Май заради решенията на Боби, Сухия и Виторио международните ни срещи скоро ще са само шампионатните срещу Лудогорец
12-10-2017 12:00 557 0

Юлиян АНГЕЛОВ

България е трета ръка във футболна Европа, факт! И как няма да не е истина, след като правим 1:1 с Великото херцогство (така викат на Люксембург, представяте ли си, даже нямат кралство). Напоследък е доста модерно да се правят изводи след мачовете на нашите отбори. И аз няма да направя изключение. Ето няколко греди в очите ни от последните три мача на националните отбори: мъжете - 1:1 с Люксембург, младежите - 1:1 с Казахстан и юношите до 17 - 0:3 загуба от Украйна у нас.

Първата, която се набива на очи, е, че без съмнение Люксембург са играли феърплей срещу Швеция (загуба с 8:0) в Стокхолм. Може да не са кралство, но въпросът за честта е много болезнен за люксембургците. Играха като мъже срещу шведите. Само да вметна, че в исторически план Люксембург е бил под покровителството и в персонална уния с Холандия близо сто години. Та съперниците ни във вторник мъжки клекнаха до 8:0, с което изхвърлиха точно Холандия от борбата за второто място. Заради това 8:0 лалетата трябваше да бият шведите със 7:0. Не стана. Същите тези жълто-сини скандинавци, които разнасяхме на "Васил Левски" така, както това правиха джуджетата на Великото херцогство в по-голяма част от мача във вторник.

Всъщност отдавна е ясно, че България няма никаква футболно ръководство. Който не вярва, да чете внимателно.

Звучи ви еретично, но на тези световни квалификации българският футбол сам се хвърли в спиралата на посредствеността. Две много късметлийски и геройски победи над Холандия (2:0) и Швеция (3:2) ни забиха здраво сред аутсайдерите, поне за следващите четири години.

Как не се намери някой чиновник, който да чете регламентите на УЕФА и да разбере. Очевадно е, че в тази група с Франция, Холандия и Швеция няма как да се класираме на световното. Ако някой си беше направил труда, щеше да разбере, че тези мачове биха били страхотна подготовка и проверка на младите ни играчи и надежди.

Просто създаването на нова схема за контроли на националните отбори, организиран от УЕФА в Лигата на нациите, е страхотен шанс най-сетне да се класираме на голям футболен форум - европейското през 2020-а. И така заради двете пирови победи над Холандия и Швеция ние сме на 35-то място в ранглистата и по силата на регламента ще играем в трета група - с отбори като Унгария, Румъния, Шотландия, Словения, Гърция, Сърбия, Норвегия, Черна гора и Финландия.

Просто, ако бяхме помислили далновидно, нямаше да бием Швеция и Холандия и щяхме да се сринем в класацията до 45-о място, което ни праща в група 4. Тук съперници са Азербайджан, Македония, Беларус и всичкият останал баберек във футбола. И така, един от тези отбори ще влезе с квота за Евро 2020. Ние в по-горната няма да имаме шанс да го сторим.

Това обаче може да бъде поправено - последните 4 от всяка дивизия изпадат в по-долна. И така - шансовете ни за класиране на Евро 2024 са много големи.

Дали обаче дотогава ще имаме футбол. Така, както я карат младежките формации, със сигурност ще имаме проблеми. Просто треньор на младежите е недоразумението Антони Здравков. Не знам колко трябва да си безочлив, за да го лансираш за национален селекционер на каквато и да била гарнитура.

Отборът ни до 21 години прави чудеса - копае дъното във футбола. Паднахме у дома от Люксембург (?!), направихме 2:2 с Казахстан, после и 1:1 в Астана. Да се чуди човек какво работят детските школи в България. Апропо, кой най-сетне ще каже истината защо Антонио Вутов не иска да играе за младежите и се крие. Пропусна Люксембург и Казахстан, понеже бил контузен, но игра през това време за Левски срещу Верея, че и в контролата с Ботев Враца.

И за капак, точно тези хлапета, които ще са на прага на националния отбор след четири години - U17, се провалиха на стадион "Ивайло" във Велико Търново с 0:3 от Украйна. И за да ви стане още по-чудно, го сторихме с човек повече на терена от 28-ата минута.

Тук коли и беси Виторио Павлов. Не че не ми се набива чак толкова на очи синята жилка в избора на национални селекционери, но и Виторио я кара сякаш е откри пенкилера за футбола.

Срещу Украйна излязохме само с един титуляр в състава от Ботев. Да ви спомена само, че жълто-черният отбор е без никаква конкуренция в тази възрастова група - тотален хегемон. Няма да е тайна, че Ботев да беше играл срещу Украйна, нямаше да падне с 3 гола. Виторио Павлов пусна в защита канарчето Габриел Земярски. В атака имаше друг продукт на пловдивска школа - Ияд Хамуд (Шефийлд Уензди).

На пейката останаха играчите на Ботев Иван Василев и Станислав Шопов. Няма да се учудите, ако ви кажа, че в последните мачове капитан беше Шопов (даже вкара гол на Турция), но срещу Украйна с лентата беше Томислав Папазов от Левски (да трупа престиж в сивито си момъкът).

И така - при мъжете е очевадна липсата на Иван Вуцов в апарата на БФС, просто там няма кой да чете нормативните документи. Затова няма да ни има на още 2-3 големи форума, дали изобщо ще ни има на футболната карта? Засега индикации за положителен отговор няма. Не смятате ли?

И накрая един съвет към всички, които искат да гледат истински национални отбори и футбол на Мондиал 2018: ако жена ви забременее през следващите десет дни, догодина ще можете да си вземете две седмици отпуск по бащинство за световното по футбол. Мислете отсега! Нас няма да ни има, Люксембург също. Просто цял месец истински футбол!


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС