Новини

Ей, развалиха приказките - Жабата съди принца за целувката

Мнения

от Юлиян Ангелов 309 прегледа 0

Не е нашата приказка, нали?

Беше 1 април - не успях да излъжа или да се пошегувам с никой от познатите си. Причината? Не е в това, че нямаше балъци, просто се чувствам озадачен. Като малък много обичах приказки. Обаче сега и приказките вече не са същите.

Едно време - целунеш жаба, стане принцеса. Сега целунеш жаба, тя те съди. Как прецакаха приказката.

Дали причината е в жабата, която търси своите пет минути слава, или май нея я е целунал не принц, а гадже на турбо фолк фурия, не знам. Но вече нищо не е същото.

Да отбележа само, че очите на жабата са толкова големи (особено лявото), че трудно се прибират в деколтето. Доста спанак трябва да е яла или да е лягала на масата под д-р Енчев или колегите му в странство (б.а. друга приказка - примерно 400-кубикова).

Ден по-рано на "Герена" прецакаха и спомените ми за храбрия оловен войник. Заралийски приятел на таласъмчето от приказката на Андерсен захвърли еднокраките оловни войници от Ботев в огъня. В приказката войникът е без един крак, в живота защитниците на Ботев са някакви безраменни субекти. Наистина нищо не е също.

Сега напът е да се развали и другата ми любима приказка - за малката кибритопродавачка. Гръмовержецът от аржентинския вариант на нашето Говедарци в провинция Мендоса запали една клечка и озари седмицата ми. Локомотив ще печели купата. Вече година палим клечка след клечка, дано кибритът не свърши, а да са останали поне три (за купата).

Е, вярвате ли, че приказките вече не са като едно време? А беше 1 април...