Новини

Черно тото в тениса: 28 в ареста, има играл на Us Оpen

Тенис

от Юлиян Ангелов 781 прегледа 0

Черно тото в тениса: 28 в ареста, има играл на Us Оpen

Джак де Менезес, Independent
Испанската полиция арестува 83 души, включително 28 професионални тенисисти, като част от широкомащабно разследване за уреждане на мачове, съобщи Европол.

Испанската гражданска гвардия проведе поредица от набези в координация с Националния върховен съд на Испания (Audiencia Nacional) и Европол в 11 къщи в четвъртък след разследване на арменска престъпна банда.

Европол потвърди, че 167 000 евро (151 000 паунда) са иззети при обиските, заедно с пушка, повече от 50 електронни устройства, кредитни карти, пет луксозни превозни средства и множество документи. Властите също така са замразили 42 банкови сметки.

Самоличността на 28 професионални играчине бе обявена, но се знае, че един от тях е участвал в US Open 2011.

"Заподозрените са подкупили професионални играчи, за да гарантират предварително определени резултати и са използвали самоличността на хиляди граждани, за да заложат на предварително подредените игри," каза Европол.

Разследването, започнало през 2017 г., когато отдела за тенис интеграция (TIU) съобщил за нередовни дейности в мачове на турнири ITF Futures и Challenger. Твърди се, че професионалните играчи са приемали подкупи в замяна на фиксиране на резултатите.

Европол добави, че най-малко 97 мача на ITF Futures и Challenger са били уредени.

Един професионален играч е обвинен, че е "посредник" на бандата и останалата част от престъпната група, а за членовете на арменската група се твърди, че са посещавали мачове, за да гарантират, че подкупените играчи изпълняват предварително определени резултати, преди да дадат зелена светлина, за да постави залози на национално и международно ниво.

Коментари