Новини

Балъците в Томина неделя и световния тероризъм

Или защо мерят кило и един грам кайма на шеф на мобилен оператор, а месарят го таксува като за два килограма

Мнения

от Юлиян Ангелов 1209 прегледа 0

Балъците в Томина неделя и световния тероризъм

Да ви призная, писна ми да ме лъжат с пишман оферти и наивни обяснения, при това в седмицата след Великден. Баба ми, лека є пръст, най-много обичаше тези дни, които наричаше Томина неделя. Тази седмица, известна още и като Празна, е много сладка за нас, българите, тъй като през нея работа не се похваща, а само “се празнува”.

Честно казано, много за празнуване не остана, а и чукането оставих на заден план. Като човек, уважаващ традицията, се сдобих с цяла кора боядисани яйца, при това задължително питах в магазина дали са от “щастливи кокошки”. Е, щастливи, щастливи, ама колко да са щастливи, след като ги карат да снасят на конвейер, при това и без петел наоколо. Та, тези моите, щастливите яйца паднаха в неравна битка с едно домашно от Царацово.

Мой приятел с яйце, снесено от кокошките му в двора, разпердушини кората ми, та затова и чукането при мен остана на заден план още след втория ден от Великден. Не знам дали кокошка в хале би могла да е по-щастлива от тази в двора, но със сигурност царацовската е волна и доволна. То и затова черупката є е с повече калций, та ми отиде кората от инат да спечеля.

Да ме извиняват по Европата, но ние, българите, сме свободолюбиви и трудно се вписваме в точни граници и спецификации. Точна заради тази пуста свобода Христо Ботев стана първият международен терорист в историята. Феновете на Ботев (б.а. футболният клуб от Пловдив) да не приемат мотамо думите ми, понеже става въпрос за революционера, а не за жълто-черните му следовници с воевода от Въгларово (б.р. тогава начело Станимир Стоилов).

Превземането на парахода “Радецки” е първият признат терористичен акт. Идеята да се чопне плаваща по Дунава гемия или кораб датира още година преди деянието на Ботев. Тогава обаче Панайот Хитов отказва да премине Дунава, за да се притече на помощ на Старозагорското въстание. Ботев няма скрупули да го направи щом е за Майка България. Та 200 четници, качвали се от 7-8 пристанища във Влашко, се явяват пътници с билети на парахода “Радецки”, който е собственост на първо привилегировано имперско и кралско дунавско дружество на Австро-Унгария. На 16 май 1976 нашите пленяват кораба, заключват пътниците в салона за първа и втора класа и заставят капитана му Енглендер да акостира край Козлодуй.

Покрай “щастливите кокошки“ се сетих за деянието на Христо Ботев. Ако бившата ни студия за игрални филми Бояна, известна сега като Филмов център, беше като Холивуд, нямаше как да не направим някой световен касов хит. Лошото е обаче, че в момента филмовите мозъци у нас са заети с това, как да намерят почти без пари стари очукани автобуси и камиони, за да снимат някой нискобюджетен екшън с грохнали звезди от сорта на Жан-Клод ван Дам или Брус Уилис. Направо не ми се мисли колко полезна за България би била една мегапродукция за завземането на “Радецки” с Брат Пит или Антонио Бандерас в ролята на Христо Ботев.

Тероризмът на патрона на жълто-черните преди столетие е едно от обясненията и за бомбаджийските уклони в поведението на феновете на Локомотив Пловдив в битката им срещу президента Коко Динев. Медийното отразяване и наблягане на лишено от здрав разум деяние може би е основна причина това да се случи и за капак по време на пловдивското дерби.

Като човек, работещ в медия, съм наясно с влиянието и над хората и потребителите в частност. Тази седмица гледах близо дузина пъти клипове за страхотните оферти на мобилните оператори. То не бяха безплатни минути, то не бяха телефони без пари. И без да познава рекламния пазар, баба ми обаче казваше, че не трябва никога да купуваш нещо, което ти е показано като най-доброто. Затова и напук на очакваното мое бъдещо телефонно затишие в разговорите, съм твърдо решен да си остана на старите тарифни планове.

Просто не искам да съм балъкът при сключването на новия ми договор. Виждам примерно 120 минути безплатни към даден план, но в края на договора със ситни (б.а. откъде ли измислиха такъв кегел) букви пише, че отчитането е на минути. Това означава, че при първата секунда се отчита цяла и примерно нормален разговор за 2 минути и една секунда “яде” три минути от безплатните ми. Наистина да се чуди човек как да си лоялен платец на монополист, който се опитва да те прецака по толкова левашки начин.

Представете си следната ситуация - шеф на мобилен оператор се качва на такси и апаратът отчита два километра и един метър. Таксиджията заради тънката тарифа закръгля като в договорите за телефони на три километра. Или пък на същия шеф му мерят кило и един грам кайма и месарят го таксува като за два килограма.

Е, точно в такава балъшка страна не искам да живея. Не искам да ми пробутват кора с яйца от щастливи кокошки, която едно домашно от Царацово прави на пух и прах. Не искам да ме убеждават, че феновете на футболните отбори в Пловдив не могат до бъдат нормални като действия и възприятия. Не искам за говоря две минути и една секунда, а да ми таксуват три минути. Затова и не вярвам, че в България може да има празна седмица, в която работа не се похваща, а само “се празнува”.

Нека спрем да се взимаме за балъци помежду си, за да ни приемат сериозни и там, в Европата. То не че по принцип не сме там, но да не ни казват дали краставиците ни трябвало да бъдат прави, или че шкембе чорбата е по-вредна от тютюнопушенето. Не на нас тия!

P.s. Така беше преди пет години, така, за жалост, е и сега! Политиците ни работа не са подхванали и след този текст от 2014-а. И после защо Ботев няма стадион Локо - концесия, а шефове и депутати си купуват мезонети на цената на кибрит в Германия....