Антидопингът в тениса - това е кошмар

Тук обичат фантастиката - например, таблетки, някак попаднали в бульона ви
12-01-2018 07:53 975 0

На старта на Австралия опън няма как очакванията на любителите на тениса да не са високи. Ще има страхотни мачове (с участието на Григор Димитров, надяваме се), много сълзи от радост или мъка. Ще има и много проверки за допинг.  


След делото на Мария Шарапова темата за борбата с допинга в тениса стана особено гореща. Но ако прегледате методите за тази борба, ще изпитате смесени чувства - удивление и ярост. Защото системата за антидопинг в тениса съвсем не е подредена и ефективна.  

Тихи дисквалификации  

През май 2016 година директорът на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хъгърти разказа за отказването от негласните дисквалификации. Преди федерацията разказваше за резултатите от разследването когато играчът вече беше отстранен, или в редки случаи, оправдан. През това време тенисистите се прикриваха с измислени травми.  За максималната прозрачност на ITF трябваше да допринесат обявленията за предварителни дисквалификации. На теория това звучи великолепно: играчът е уличен в употреба на забранени препарати, той получава писмо от ITF, временно се отстранява от турнирите, а информацията за това се появява на официалния сайт на федерацията. Никакви тайни, никакви догадки. 

 Има няколко уговорки. 

Предварителната дисквалификация е предначертана само за тежките препарати: анаболни стероиди, хормони и стимулатори. Сега в списъка за предварителна дисквалификация има трима човека. При един открили амфетамини, а у други двама - метаболни стероиди. Доброволна дисквалификация през 2017 година е приел само един човек - Джейк Мак, който се отказа да дава кръв за анализ. 

 Миналата седмица бразилецът Томас Белучи неочаквано обяви, че са го дисквалифицирали за пет месеца заради забранения диуретик хидрохлоротиазид. Оказва се, че наличието на препарата е било открито още през октомври. Оттогава той няма нито един мач, но за положителната проба никой не узнал, защото той не се е съгласил на доброволна предварителна дисквалификация. Получава се, че формално Белучи не е бил дисквалифициран. Той е признал, че е дал положителна проба, но се е отказал от отстраняване. Затова и информация за неговото наказание не е била публикувана - даже и след разкриването на положителната проба Б.  

Доверчивост 

 След началото на руското дело целия от спортен свят крещи, че допингът е главното зло в спорта. И струва ми се, че борците с това зло не вярват на никого. А допинг делата в тениса явно се гледат от много доверчиви хора. Традицията да се оправдават положителни допинг проби започва още от Андре Агаси. През 1997 година американецът е приел метамфетамини със свой приятел, а когато го хванали, разказал, че случайно пил от колата, в която неговият приятел си разбъркал наркотици. Повярвали му. 

Последният пример е делото на Сара Ерани, което разглеждал независим трибунал. В пробата намерили летрозол, който теоретично може да повишава у жените нивото на тестостерон. Италианката обяснила появата му с това, че майка  случайно изпуснала таблетката в бульона за тортелини (в Русия им казват пелмени). Синьора Ерани от 2005 година се лекува от рак и приема препарата Femara, който е съставен от петрозол. За да не забрави за лекарството, Фулвия Ерани го държала в кухнята - така постоянно го вижда, когато готви обяд или вечеря за семейството. При това мама Ерани не казала на Сара за сакатлъка, защото не искала да я разстройва. По време на заседанията мама Ерани казала, че таблетките често падали на масата, на която тя готвела. Защитниците на Сара настоявали, че именно таза е причината за положителния тест на подопечната им. 

Проблемът е, че те не представили нито едно доказателство, освен показанията на роднините на тенисистката. Сара и майка  провели домашен експеримент и разтворили лекарството не само в бульона, но и в месото за тортелините. Естествено съдът не разглеждал резултатите от този тест.  Показанията на експерта на ITF само забъркали кашата. Приемала ли е Ерани препарата преднамерено? Не е ясно. Може ли той да е попаднал в организма заедно с храната? Навярно. Възможно е тенисистката да е изпила само една таблетка, а е възможно и да са я хванали след цял курс на приемане. 

Всички съмнения трибуналът отсъждал в полза на състезателката. Интересно е едно: защо никой не е направил експеримент и не е изчислил колко тортелини трябва да е изяла Сара, за да може в организма  да се акумулира количеството летрозол, с което са я хванали? И още - колко таблетки е трябвало да изпусне майка  в бульона, за да може Ерани от една порция да даде положителна проба? Трибуналът решил, че Ерани практически не е виновна за нищо от случилото се, и я отстранил от кортовете за 2 месеца. 

 И също така е странно, че при разглеждане на делото на 17-годишния Арсан Арашов ITF не повярвали, че него са го подставили организаторите на турнира. По версията на казака именно те са му дали вода с мелдоний.  

Различна трактовка на еднакви ситуации 

 За илюстрация на тези проблеми можем да използваме упоменатото дело на Томас Белучи и това на Шарапова. Мария не е написала в антидопинговата декларация, че приема мелдоний. Белучи в същия документ не е казал, че ползва своите витамини.  Шарапова решила, че да пише всички приемани препарати не е толкова важно. Трибуналът приел това не като грешка, а като съзнателно решение: рускинята сякаш не искала антидопинговите служби да знаят, че пие мелдоний. И това бе една от главните причини за нейната двугодишна дисквалификация. Белучи решил, че в документа не трябва да пише препаратите, които той пие всеки ден. ITF, разбира се, изразила тревога по този повод, но признала, че бразилецът просто е извършил грешка. В крайна сметка получил 5 месеца. Макар че всеки разумен човек след проблемите на Шарапова би трябвало да се сети, че трябва старателно да попълни декларацията без пропуски.  

Трябва да се признае, че Мария Шарапова се справи лошо със своето антидопингово дело. Основните грешки са две.

  Не е трябвало да се свиква никаква конференция и да се приема доброволната дисквалификация. Антидопинг ченгетата в тениса обичат мотането. Колкото по-тихо се прави нещо, толкова по-малки са шансовете за по-дълъг срок. Шарапова не е трябвало да говори за лична отговорност, просто е трябвало да прехвърли всичко на агента си Макс Айзенбад - той не е проследил измененията в списъка, за което тя не е знаела, за мелдония - също. 

Да се намери виновник - това е добър ход, но е трябвало да се направи по друг начин. Има няколко различни варианта:  

1. Мелдоний пиел Айзенбад и за всеки случай го е носил със себе си. За да се разтоварят след тренировки, те с Шарапова сядали в двата края на стаята и си хвърляли един друг бонбони в устата. Айзенбад случайно хвърлил мелдоний - Шарапова го уловила и глътнала.  

2. Мария така силно се грижела за усмивката си, че  изготвяли специална паста за зъби. Един от работниците във фабриката случайно изпуснал мелдоний в партидата.  

3. Една от приятелките на Шарапова имала проблеми със сърцето, тя пиела милдронат. Но за да разнообрази живота си, тя го разбърквала в млечен шейк. Веднъж с Мария решили да се почерпят с по един шейк. Приятелката  обаче объркала и дала на Шарапова този (лошия), а сама взела чистия. Маша го изпила на екс, а приятелката  се уплашила да съобщи за грешката.  

Ако Мария действаше по тази схема, почти сигурно нямало да получи двегодишна дисквалификация и щеше да се размине с мъчителното разбирателство с CAS, след което остана без тенис 15 мъчителни месеца. Максимум при тези версии - 3-4 месеца тихо отстраняване с неочаквано съобщение преди изтичане на срока.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС