Спонсорът на Ботев купува Общинска банка

11-01-2018 19:26 1288 0

Спонсорът на ФК Ботев Георги Самуилов купува част от Общинска банка. Българската народна банка експресно одобри сделката по придобиването на мажоритарен дял от трезора от регистрирания в Лихтенщайн фонд Novito Opportunities Fund, чийто собственик не е официално известен. 

„Управителният съвет на БНБ реши да издаде предварително одобрение за покупката на 67.6% от Общинска банка на „Новито Опортюнитиис Фонд“, съобщи прес службата на банката, цитирана от transmedia.bg.

БНБ съобщава, че освен документите, подадени от заявителя, е поискала от него и допълнителна информация, консултирала се е с финансовия надзор в Лихтенщайн, прегледала е публичните регистри и е отчела информацията, предоставената от Държавна агенция „Национална сигурност“.

От данните, които е събрала централната банка, се разбира, че българския производител и търговец на горива „Инса ойл“ притежава инвестиционни дялове без право на глас в кандидат – купувача „Новито“. Фондът е предупреден, че за преобразуването на тези дялове в акции с право на глас ще трябва ново разрешение от БНБ, информира централната банка. 
„Инса ойл“ е компания на Георги Самуилов. Той е бивш собственик на футболния отбор „Ботев“ – Пловдив, но напусна клуба след скандал с феновете. След това той премисли решението си и се завърна като спонсор. Към момента Самуилов не е притежател на дялове в клуба. Той поиска преструктуриране на старите дългове, за да влезе като собственик. Бизнесменът осигурява по-голяма част от издръжката на ФК "Ботев".


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС