Хокеен клуб плаща заплати в биткойни

Залата на датския Рунгстед вече се нарича Bitcoin Arena, а преди беше Saxo Bank Arena
12-01-2018 08:04 265 0

Историческо събитие - нападателят на датския хокеен отбор Рунгстед Николай Розентал стана първият професионален спортист със заплата в боткойни. Част от възнаграждението му е защитено от колебанията на пазара, но останалата сума ще се формира в зависимост от курса на криптовалутата. Самият Розентал изобщо не се безпокои - той отдавна се интересува от новия финансов тренд: "Радвам се, че ми позволиха да съм пионер в този проект".  


Розентал (б.р. - сещате се, че фамилията е с еврейски корени, нали) има степен бакалавър от бизнес училище в Копенхаген, а в качеството си на съсобственик има свои компании: марка за дрехи и компания за намаляване на хранителните отпадъци на работното място. И при всичко това Николай е лидер и най-добър голмайстор на Рунгстед за последните пет години. Примерът му може да бъде последван и от други - предложението да преминат на биткойни е отправено към всичките му съотборници. 

"Този вид плащане е нещо, което ще срещаме по-често в бъдеще", казва инициаторът на проекта Никлас Николайсен. 

Кой, по дяволите, е той?  

Рунгстед вече има нов генерален спонсор - датският биткойн мириардер Никлас Николайсен. Собственикът и генерален директор на компанията Bitcoin Suisse - платформа за търгуване с цифрова валута, сключи с хокейния клуб тригодишен контракт, който влезе в сила на 27 декември. Подробности от сделката не са разгласени, но става въпрос за седемцифрена сума в долари. 

По силата на договора компанията ще финансира отбора, но ще получи и изгодни бонуси. Например домашната зала на Рунгстед сега ще се нарича  Bitcoin Arena. Символично е, че предишното название беше Saxo Bank Arena - бившият спонсор, датска банка. 

"Това показва колко далеч е стигнал биткойнът, радва се Никлас Николайсен. - Много интересно - класическите банки си тръгват, ние идваме." При това милиардерът прекрасно разбира, че не всички са доволни от подобно сътрудничество. И даже не скрива своето злорадство: "Ще се радвам много, когато включват спортните коментатори от мачовете на Рунгстед и те ще казват, че предават от "Биткойн Арена". Това е забавно, разбирам, че на много хора няма да им е много приятно". Промените не се ограничават само с името. В централния кръг ще се мъдри символът на биткойна - 9 метра в диаметър. 

Планира се пускането в продажба на шайби със символа на криптовалутата, а една от наградите за хокеистите в края на сезона ще бъде реален биткойн. Освен това на първия мач на Рунгстед с логото на новия спонсор сред феновете ще бъдат проведени пет занимателни игри - всяка от тях с награда 0.1 BTC (б.р. - вчера бяха 2286.40 лева).  Основният бар на арената вече ще поддържа цифров платежен терминал, чрез който ще можеш да плащаш бирата си с биткойни. 

Сътрудниците на Bitcoin Suisse ще присъстват на всеки мач, за да консултират феновете при откриване на цифрова сметка. 

А какво е биткойн?  

Биткойн е ново поколение цифрова валута, измислена през 2009 година. Физически тя не съществува, но с нея могат да се пазаруват същите неща като с евро, долари и (евентуално) левове.   Най-любопитното за биткойна е, че той не може да бъде контролиран, понеже не е свързан с определена страна, не е интегриран към която и да е банкова система и се явява напълно независим - не е възможно да се влияе от външни трансфери. Освобождаването и набавянето на тази криптовалута става благодарение на милиони компютри по света, които работят с програми за изчисляване на математически алгоритми. И всеки човек може да стане част от тази система. 

Биткойн вече участва в търговията наравно със световните валути, макар че често го сравняват не с тях, а с ценните ресурси от типа на златото или среброто. В началото на 2017 година за един биткойн даваха 800, а сега той струва 19 000 (б.р. - да се чуди човек къде спах тогава). 

Биткойнът свързан ли е със спорта?  

Спортът и биткойните поначало се пресичаха само в букмейкърските кантори, които с радост приемаха и залозите на мачовете, и растежа на курса. Но колкото по-известна стана криптовалутата, толкова повече взеха да обръщат внимание. През 2014 година баскетболният Сакраменто Кингс стана първият спортен клуб, който започна да приема биткойни - децата на собственика Вивек Ранадив често питали баща си защо трудно плащат за билетите и Ранадив решил да рискува с новите технологии в продажбите. Бързо се оказал печеливш иноватор. 

Забавно, но първият клуб, признал криптовалутата, стана полският Катовице - от 2005 година отборът не играе във висшата лига, затова пък е най-прогресивният в света. През пролетта на 2014-а вече приемали плащане на билети и сувенири с невидимите пари. Това не можа обаче да върне отбора в елита. 

Самите спортисти се отнасят спокойно към биткойните, но не афишират много в какъв асортимент пазят заработеното. Най-ревностният пропагандатор на криптовалутата е Флайд Мейуедър, който даже поиска феновете му да го наричат "Крипто". Макар че не е изключено всичко това да е била рекламна акция.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС