Шахматната надежда Вики в топ 4 на световното

Детето чудо от Пловдив показа висока класа по време на целия турнир
02-10-2017 17:15 452 0

Пловдивската шахматна надежда Виктория Радева записа престижно класиране на Световното първенство по шахмат, като зае 4-о място, то се проведе от 16 до 26 септември в Монтевидео (Уругвай). Вики Радева участва в групата - момичета до 16 г. В крайното класиране шахматистката зае мястото си в топ 10 със 7,5 т. от 11 възможни, шампион е Ани Янг от Сащ. Вики е горда с победата си, като отбеляза, че американският отбор е разполагал с 5 треньори, единият от които българин.


Ученичката от Националната търговска гимназия "Васил Левски" в Пловдив демонстрира висока класа по време на целия турнир, особено впечатляваща бе победата и над бившата еврошампионка Шувалова в 8-и кръг, където Вики демонстрира страхотна тактика. За съжаление в последните 3 кръга нашето момиче бе с вирусно заболяване, което и попречи да реализира преимуществата си срещу Лара Шулце (Германия) и Софи Сузуки (САЩ) и завърши партиите си с тях реми.

Винаги зад успехите на един шахматист освен труд и постоянство стои и борбеността и работата със специалист, огромна заслуга за видимия растеж на пловдивчанката има ГМ Александър Делчев - дългогодишен състезател от националния отбор, както и всеотдайният и баща Славей Радев. Виктория е европейска шампионка по рапид, трикратна републиканска шампионка до 16 години, републиканска шампионка за жени по рапид и отборно за жени с отбора на ШК "Локомотив 2000". 


Най-големият успех на Вики е 2-ро място в света, а сега тя бе на косъм от медала. През следващите 2 години и предстоят 2 участия до 18 години, където Вики е убедена, че има сили и възможности да се окичи с най-ценното отличие. Семейството на Вики е изключително благодарно на оибщина Пловдив, така и на фирма „Нова Трейд“ ЕООД , а също и на малкото пловдивски фирми, които са я подкрепяли през годините.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС