Изхвърлиха щангите от международни състезания за 1 г.

01-10-2017 14:17 351 0

В дните, когато Наим Сюлейманоглу отчаяно се бори за живота си, българските щанги понесоха жесток удар. Изпълкомът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) взе решение да спре от участие в международни състезания Българската федерация по вдигане на тежести за една година. Новината бе съобщена от агенция ТАСС, която се позовава на свои източници в IWF. Причината за санкцията е неплатена глоба от 500 хиляди долара. Руската агенция цитира източник в изпълкома на IWF. От нашата федерация пазят мълчание и не са потвърдили още новината.

През 2015 г. 11 състезатели от националния отбор на България дадоха положителни допинг проби и тимът беше дисквалифициран. Пробите бяха с наличие на анаболния стероид станозолол. По време на разследването беше обявено, че спортистите са "били жертва на небрежността на някой друг".

Експерти от независима лаборатория в Германия стигнаха до заключението, че хранителна добавка, която се използва от българските спортисти, е замърсена с станозолол в производствена среда, като спортисти и треньори дори не са били осведомени за такава възможност. През миналата година Изпълнителният комитет на IWF също така не допусна до участие българските тежкоатлети да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тогава беше наложена глоба от 500 000 долара.

По-рано през годината IWF отстрани от участие и федерацията по вдигане на тежести на Русия (FTAR).

В събота в Букурещ се проведе Изпълнителният комитет на IWF, където бе обявен докладът на IWF Clean Sport Commission. След срещата е взето единодушно решение да спре за една година федерацията на страните, в чиито отбори трима или повече атлети са хванати с положителни проби. Освен България наказания има за федерациите на Армения, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Китай, Молдова, Турция и Украйна.

По този начин българската федерация по вдигане на тежести стана десетата организация, спряна за една година от участие в международни състезания. Националните отбори от тези страни няма да могат да участват на световното първенство, което ще се проведе от 28 ноември до 5 декември в американския град Анахайм.

Около санкцията на България от IWF се разрази истинска сага, като през 2015 г. федерацията отказа да плаща, под предтекст, че няма необходимите средства. Тогава държавата също отказа да помогна, а спортният министър Красен Кралев начерта три възможни варианта.

В началото на 2017 г. Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отмени глобата. "Решението на КАС доказва, че мотивите на българската страна са били уважени при отсъждането по казуса като аргумент за това замесените български спортисти, треньори и федерация да не понесат още незаслужени санкции и последствия. Напълно приети са аргументите на адвокат Радостин Василев за редица процедурни нарушения при взимането на решението", гласеше съобщението в сайта на БФВТ тогава.

По-късно обаче Международната федерация възстанови санкцията и изиска България да я плати.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС