Историята на Юри Джоркаеф: Бягай, полицията има заповед за твоя арест

Арменецът, който стана световен шампион по футбол с Франция, а Пламен Марков направи капитан на Гренобъл още на 18 години
16-09-2017 12:00 2069 0

Денис РОМАНЦОВ

През пролетта на 1998-а майка му намерила в пощенската кутия писмо от Моник Дерюа, учителката по литература. Тя намерила у дома съчинението на десетгодишния Юри Джоркаеф на тема "Когато стана възрастен" и решила да го сподели няколко месеца преди световното по футбол. "Когато стана възрастен, искам да бъда футболист, писал Джоркаеф през 1978-а. - Искам да играя в голям клуб (като Ливърпул), за бъда централен нападател, да вкарвам много голове. Да ме вземат после в Космос Ню Йорк и да играя с Кройф, Пеле и Бекенбауер. А на двадесет години бих искал да спечеля световната купа и да вкарам единствения гол във финала".

Дядото на Юри по бащина линия бил калмик - Армадик Джоркаев, роден в Астрахан, на младини две години служил на границата с Австро-Унгария, след това се сражавал с червените в гражданската война, а в началото на 20-те години на миналия век емигрирал във Франция, която по-рано приютила и семейство Оганян, бягащо от Бурса след геноцида над арменците. Две години преди раждането на Юри баща му Жан се провалил с националния тим на Франция на световното в Англия - една точка от три мача и последно място в групата. В същата тази година пет Оскара получил филмът на Дейвид Лин по романа на Борис Пастернак - в чест на главния герой, доктор Юри Живаго, изигран от Омар Шариф, Жан Джоркаеф кръстил второто си момче. През 70-те Жан преминал в новия клуб ПСЖ, създаден от сливането на Париж и Сен Жермен, и станал негов първи капитан. След като завършил кариерата си, той се заел с отбора на етническите арменци в Десин-Шарпе, източно предградие на Лион, и към края на деветдесетте с помощта на Юри построил стадион на мястото на свлачище до канала Жонаж. След мачовете Жан и жена му Мария Оганян гощавали играчите и фенове с хоровац (шиш агнешко месо със зеленчукова гарнитура) и табуле (салата от булгур и магданоз).

Юри заиграл в клуба на девет години, а на петнадесет - след неудачни проби в Сошо - пробил в Гренобъл. Той напуснал родния дом и заживял в общежитието на клуба, а след няколко години дебютирал във втора френска лига в мач с Монпелие, чиято защита тогава красял Лоран Блан. През 1986 година Гренобъл изпаднал в трета лига, където Юри се срещнал с по-големия си брат Дени, играещ за Сен Прист. По-високо от трета лига Дени не се изкачил, през деветдесетте станал агент на Юри, а същевременно управлявал и семейното кафе на улица "Ферандиер" във втория квартал на Лион.

На осемнадесет години Юри по решение на българския треньор Пламен Марков станал капитан на Гренобъл. Скоро срещнал в кафене Софи Хименес, студентка от факултета по чужди езици. Тя се похвалила, че следващата година ще ходи да учи в Англия, но две седмици след заминаването се върнала в Гренобъл. При Юри. "След години тя откри школа за преводачи в Лион, пише Джоркаеф в автобиографията си. - но на младини пожертва образованието си заради мен". Те кръстили първородния си син в чест на Александър Громеко, един от героите на "Доктор Живаго".

През лятото на 1989-а Юри и Софи заминали за Страсбург, въпреки че президентът на Гренобъл не го пускал. Наложило се Юри да обяви стачка, отказвайки да тренира. Президентът на Гренобъл инвестирал също в колоездене, бокс и парашутизъм. Във футбола той се прочул с това, че веднъж по средата на сезона изменил цветовете на Гренобъл на червено и черно - смятал, че тези краски ще им донесат успехи. Виденията в главата на Брайон започнали след пътуване в Кот д’Ивоар, където, по собствените му думи, пил бича кръв.

Когато Джоркаеф започна стачката, той казал: "Ако дадат за теб 5 милиона франка, ще те пусна в Страсбург". - "Но това е немислимо. Сезонът едва сега започна. Никой няма да даде такива пари". - "А ти ги уговори и ще получиш 15 процента". В следващия кръг Гренобъл играел точно срещу Страсбург. След мача Юри казал условията на президента на Страсбург, моделиерът Даниел Хехтер, а той най-неочаквано приел. Своите 15 процента обаче Джоркаеф така и не получил. През деветдесетте Байрон бил осъден за мошеничество на пет години затвор, но той обжалвал и се разминал само с глоба.

Двадесет и един гола на Джоркафе не помогнали на Страсбург да се върне в Лига 1. Даниел Хехтер напуснал и през октомври Юри помолил новите си босове да го пуснат в Монако, където го искал треньорът Арсен Венгер. Получил трансфера си и влязъл по същото време в казармата, където служил с Патрис Локо, Емануел Пти и Биксент Лизаразу, бъдещи играчи от националния тим на Франция. От понеделник до четвъртък той бил в старата база на НАТО в гората Монтебло, а след това отивал в клуба си и играел мачове през уикенда. По време на службата Юри играел и за армейския отбор, който тренирал Роже Лемер.

"Знаеш ли,че заради баща ти загубих мястото си в националния тим на Франция", казал Лемер при запознанството им. - "За първи път чувам". Оказало се, че през есента на 1971-ва Жан Джоркаеф и Роже Лемер ударили главите си в борба за топката на тренировка на Франция в Дания. Аркади имали и двамата, но при Роже била по-дълбока, той даже се уплашил, че може да ослепее, когато кръвта заляла окото му. Лемер пропуснал мача с Норвегия и повече не го викали за националния тим. Затова пък след 30 години той спечелил със сина на Жан Джоркаеф европейска титла.

През 1990 година, връщайки се от казармата, Юри се наслаждавал на Монте Карло. Живеел в бившата квартира на тенисиста Борис Бекер, къпел се в морето през ноември и ходил с роднини в казано, макар, че това не се харесвало на президента на Монако Жан-Луи Кампора. Половин година след идването си от Страсбург Джоркаеф се класирал с Монако на финал за Купата на Франция, където ги чакал тимът на Марсилия с Папен, Уодъл и Боли. Преди мача футболистите били поздравени от Франсоа Митеран и бабата на Юри не можела да си намери място от щастие. Имала снимка на внук , който се поздравява с президента на Републиката.

Във финала Джоркаеф памагал в атака на Джордж Уеа и Юсуф Фофана, но победния гол вкарал Жералд Паси, заменил Юри след почивката. Сутринта след победата Юри си купил Porsche 911, а другото му наследство от първия сезон с Монако бил прякорът Змея, измислен от вратаря Марк Дерларош заради плътния му удар на тренировки. 

През 1994-а Джоркаеф станал голмайстор на Френската лига, вкарвайки два пъти повече гола от нападателя на Монако Юрген Клинсман (Юри бил пускан от Венгер на крилото със задължения да помага и на защитата), и след година преминал в ПСЖ, който с поддръжката на Canal Plus купил всички добри играчи на конкурентите си: заедно с Джоркаеф в клуба дошли снайперът на Нант Патрис Локо и защитниците на Лион и Бордо - Бруно Н’Готи и Лоран Фурние.

Продължението четете ТУК


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС