Какво спортуваха кметовете в Пловдив като малки

09-09-2017 10:49 375 0

Политиката и спортът вървят ръка за ръка от времето на Древна Елада. Известно е, че древните Олимпийски игри са спирали войните. В новия свят пък спортът бе използван като мощно средство за пропаганда. По време на Студената война съревнованията между представителите на двата лагера се превръщаха в ожесточени сблъсъци между враждуващи в залите и стадионите.

Много от политиците сами по себе си са изкушени от спорта - едни като състезаващи се, други като обикновени запалянковци. През последните години по света и у нас сме свидетели и на обратния процес - големите спортисти не само се използват за рекламни лица на различните политически системи и партии, а сами нагазват в дълбоките води на властта. Днес ви разказваме как са свързани със спорта пловдивските политици и управляващи.

Най-запаленият спортист сред управляващите - Бойко Борисов, има много последователи сред пловдивските политици, показа анкета на "Марица". Най-далече от спортния дух на премиера и в детството си, и днес изглежда стои точно лидерът на ГЕРБ в Пловдив и градоначалник Иван Тотев.


Сред неговите предшественици на "Стефан Стамболов" 1 обаче има много бивши състезатели в различни видове спорт. Славчо Атанасов от 6-годишен закалявал тялото си с плуване. Останал на басейна до края на училището, като прекарал два срока и в Спортното. "Родителите ми се притесниха, че ще зарежа уроците, и ме преместиха. Продължих да се състезавам, но плуването вече не бе основният ми приоритет", спомня си днешният депутат от ПФ.

Още по-предишният обитател на кметския кабинет - Иван Чомаков, също е бил плувец като малък. По-късно решил да смени спорта и като студент се захванал с волейбол. Край мрежата дълги години се е извисявал и най-успелият пловдивчанин в политиката - президентът Петър Стоянов.

Днес

спортистите в Голямата община отсрамва Петър Зехтински

В административната стълбица е стигал до зам.-кмет, а сега е шеф на Дирекция "Спорт и младежки дейности". Както и като големия си приятел Христо Стоичков бате Петьо е започнал с лекоатлетически четирибой като дете. Училищният му тим спечелил републиканското, а наградата била екскурзия до СССР.

Влиза във футбол през 1969 година с тима на „Тримонциум" и остава на терена над 20 години. В представителния отбор на Ботев (и Тракия) играе от 1975 до 1991 година. През сезона 1986/1987 година е в „Омония", Кипър. С преминаването си в този отбор той става първият състезател на ФК „Ботев", сключил професионален договор с чуждестранен отбор.

Равнис по началника

в кабинетите на шестте районни кметства. Там откриваме двама почти професионални спортисти. Няма ден, в който управникът на "Тракия" Костадин Димитров да пропусне тренировката си. От малък е по залите и стадионите и се е състезавал в най-различни дисциплини. Започнал с футбол на малки вратички пред блока, минал през волейбола в СОУ "Черноризец Храбър", баскетбола и бокса в Електротехникума. От 1989 година вече професионално се занимава с бойни спортове, а от 1992 година е сред най-известните състезатели, а после и треньори по таекуондо.

По активности в залата с Коцето може да спори единствено колегата му от "Северен" Ральо Ралев. В момента той се готви да представя България на световното по борба за ветерани, което ще се проведе в Пловдив. На тепиха е от дете. Започнал да се състезава на тима на родния си Тополовград, когато бил шести клас и приключил в 11-и. Като студент в Бургас се захванал с леката атлетика. Бил в отбора на тогавашното ХТИ и записал няколко призови класирания в бягането на 800 метра. Всъщност това е любимата дисциплина и на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който пък е бивш професионален атлет и дори е учил задочно в някогашния ВИФ. Любовта му към футбола пък го свързва с лидера на партията Бойко Борисов. Както и премиера, Ральо много обича зеления терен. И в момента тренира с тима на Марица.

Депутатска хватка

Друг известен спортист сред днешните пловдивски политици е бившият депутат от Реформаторския блок д-р Димитър Шишков. Запален е по джудото от дете и даже има черен колан.

Тренирах в СК Марица при Стефан Стоев и Георги Георгиев. Бях съотборник с големите шампиони Атанас Герчев и Атанас Вълчев. Още в V клас бях окръжен шампион по джудо. Запали ме Наско Чакъров. По онова време отборът на "Марица" беше най-добрият в България на татамито. И днес ходя в залата. Събираме се с приятели и се поборваме по малко като за хора, отдавна прехвърлили 50-те, разказва д-р Шишков.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС