53 години от епопеята Кънчова поляна

Феновете на Локо преименуват Колежа след победа с два гола на Иван Кънчев
29-08-2017 09:10 2343 0

29 август 1964 г. е един от най-обичаните дни в историята на Локомотив. Точно преди 53 години черно-белите ликуват в дербито след победа с 2:0 над Ботев. Това обаче не е от обикновените успехи над градския съперник. След тази изстрадана победа за локомотивската общност стадион Христо Ботев вече носи името Кънчова поляна и до днес. 
Преименуването идва след блестяща игра на централния нападател на железничарите Иван Кънчев, който вкарва и двата гола в мрежата на канарчетата. И то при доста тежки за символичните гости обстоятелства.
Същият сезона жълто-черните са един от фаворитите за призовите места в първенството. Те излизат в двубоя с доста голямо самочувствие. Очаква се едва ли не разгромна победа за Ботев над градския съперник, който в онзи период от историята си едва полага основите за бъдещия голям тим. Черно-бялата общност обаче има щастието шеф на този проект да е гениалният Димитър Григоров. Именно великият маестро успява да вдъхне увереност на младоците, че двубоят край Бирената не е загубен.
Предвкусвайки голяма победа над градския противник, фенове на жълто-черните изпълват стадиона си. Далеч по-малко са привържениците на Локо, които отиват със свити сърца и се надяват на чудото.Притесненията стават още по-силни, след като в 8-ата минута при наглед безобидна ситуация реферът Симеонов гони капитана на черно-белите Иван Манолов (Големия ОрелЧ. Още преди самия мач от "Старото Локо" на Асеновградско шосе се опитват да възроптаят срещу назначението на този съдия, тъй като се знае, че той работи в КЦМ, а металургичният комбинат е сред основните спонсори на канарчетата. Жълто-черното лоби във федерацията обаче е по-силно и от там не склоняват да направят промяна в наряда.
След изгонването на Орела, локомотивци се окопават пред вратаря Станчо Бончев, а Григоров оставя отпред единствено Иван Кънчев. Двубоят се играе на една врата. Жълто-черните налитат като оси, но с умело подсигуравяне Мицин, Ванчо Бояджиев (Шпайдела) и  Илко Бекяров успяват да парират някакси набези на противниковите нападатели. Под рамката пък Бончев прави чудеса и опазва мрежата си суха.
На полувремето Димитър Григоров прави един ход, който се оказва супер печеливш. Крилото Димитър Мулетаров очевидно не се чувства особено добре, когато е натоварен и с дефанзивни функции. Вместо него Григоров пуска бързоногият Петър Колев, който изтегля отбора малко по-напред и опасностите пред Бончев се разредяват. 
Постепенно канарчетата се изнервят от големите очаквания и невъзможността да вкарат на уж предварително обречения противник, който на всичкото отгоре е с човек по-малко. Планът на Димитър Григоров сработва и в 74-ата минута малцинството на стадиона край Бирената избухва. Влезлият на смяна Колев увлича двама защитници на Ботев и извежда на стрелкова позиция Иван Кънчев. Безкомпромисният тереминатор от град Септември с убийствен шут едва не скъсва мрежата на канарчетата. След попадението жълто-черните се хвърлят да спасят поне равния. Втора убийствена контра в 88-ата минута обаче води до нов гол на Кънчев и хвърля в екстаз черно-бялата общност.
След края на мача феновете на Локо се отправят към клубния стадион. Тези, които са слушали с притаен дъх радиопредаването на мача по къщите си, зарязват софрите и също потеглят към Асеновградско шосе, за да посрещнат любимците си. Портиерът - легендарният бай Начо отваря портала и малките трибуни се изпълват до краен предел, а останалите хора са на игрището. Следва луда и гореща августовска черно-бяла нощ, след която стадион "Христо Ботев" за локомотивците вече носи името Кънчова поляна.

Състав: Станчо Бончев, Илия Бекяров, Георги Мицин, Иван Манолов, Иван Занев, Иван Бояджиев, Иван Кънчев, Димитър Грънчаров, Христо К. Андонов, Спас Илиев, Димитър Мулетаров (46\' - Петър Колев)

Старши-треньор: Димитър Григоров; Пловдив, стадион "Христо Ботев", 27 000 зрители; съдия: Т. Симеонов
Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС