Език мой, враг мой на Лаута ВИДЕО

Ето защо в Локо трябва да говорят по-малко и да работят повече
26-08-2017 17:28 1640 0

Дончо ДОНЕВ

В Локомотив винаги е интересно. Я заради някой инфарктен двубой, я заради приказки на фактори от клуба. Много ясно това пролича и в последния мач срещу Дунав, спечелен секунда преди края. На централната трибуна старите мърморковци дуднеха, че отборът нищо не играе, някои си бяха тръгнали, за да не ги бият жените, а само агитката повярва в момчетата, че могат да сътворят нещо и да измъкнат трите точки. И чудото стана. От нищото Симеон Райков вкара гол и остави победата на Лаута. Една малка пътечка мина черно-бялата общност между осанна и разпни го. След попадението на Райков никой, ама никой в парка зад ВСИ не си спомняше мъките през второто полувреме. Възторгът властваше над всичко.

Много интересно стана и след последния сигнал. На Лаута винаги са претендирали за интелектуалното начало. И с право, но само донякъде. Защото в доста случаи философите са се превръщали в дървени такива. Тук няма да обсъждам изказванията на президента Христо Крушарски, който за две години влезе в българската словесна футболна съкровищница. За него преди всичко уважение, тъй като хубав-лош, всеки месец вади от джоба 200 хиляди лева, за да го има Локомотив.

В тона му обаче влезе спортният директор Чавдар Цветков, който от позицията на поста, който заема, и славната си кариера на футболист, не бива да си позволява махленски коментари и да търси вината за слабостите другаде. Иначе казано, да не се чеше там, където не го сърби. След мача бате Чаво, както вече е известен на обществеността великото крило на Славия и Аустрия Виена, обясни слабостите в селекцията и липсата на така нужния централен нападател с Едуард Ераносян. И важно обяви, че една грешка в селекцията на Едо коствала на Крушарски 60 хиляди евро.

Тук няма да ставаме адвокати на Ераносян. Той не се нуждае от защитници, тъй като е записал със златни букви името си в клубната история. С титла, Суперкупа и бронзови медали. Всеки греши, ние грешките на Едо ги написахме, когато ставаха. За разлика от други, специализирани във фанфарни изблици. Със сигурност привличането на Луке беше гаф, но кой не греши? В това число и Чавдар Цветков. Симпатичният иначе бате Чаво обаче трябва да си спомни, че същият този Ераносян пое отбора на 12-о място и напусна, когато беше тимът беше четвърти с реални шансове за участие в Лига Европа. И си тръгна не заради загубите от Лудогорец и Левски, а заради безхаберието в клуба и невъзможността да го изкорени. Просто реши, че онзи момент не бе неговият.

А дали някой след домакинската загуба през октомври от Локо (ГО) на Лаута дори си е мечтал за първата шестица, е друг въпрос. Със сигурност онзи сезон няма да е сред любимите на Ераносян в треньорската му кариера.
Тук обаче отново са валидни думите от Голямата черна Книга - „Не виждаш ли гредата в твоето око, та гледаш треската в чуждото“.

На бате Чаво му е нужно малко смирение и самокритика. И да види пропуските си в работата си като спортен директор. Той като шеф е отговорен за селекцията. И като човек, несъмнено голям капацитет във футбола, можеше да не допуска на Лаута да идват за проби, а всъщност за изхранване плеяда анонимници, някои от които не играли организиран футбол. С връзките си можеше да намери и така нужния централен нападател, който да реши доста от проблемите на тима. Е, не стана. Но не единствен той е виновен за това.

Защото само за година, откакто е на поста в клуба станаха доста глупости. И то подчертано в неговия ресор. Само това лято школата бе напусната от 10-те си най-талантливи деца. През пролетта той трябваше да тушира напрежението и да остави в клуба четирима от водещите треньори. И да не позволи който поиска да става треньор в академията, дала на футбола ни Зума, Аян, Бащата, Едо. Защото едва ли той би дал сина си да бъде трениран от момчета, които са гледали само футбол по телевизията и са се учили на занаят от артистичността на Юрген Клоп пред камерите. Но това е друга тема, която обещавам да развия с колегите ми без грам компромис и в цялата и пълнота.

Със сигурност Чавдар Цветков не е единственият проблем на Локомотив. Но като врял и кипял във футбола поне трябва да си мери приказките. Защото съзнава или не, е едно от лицата на клуба в този момент. А моментът е повече от деликатен. И всяка издънка бие по имидж. А от лошия имидж следва опразване на трибуните, липса на рекламодатели и още цяла верига от неприятни неща.
А на Лаута повече от всякога е необходимо позитивното послание. И обединение, а не търсене на врага с партиен билет.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС