За полицията, локума и футбола в Кършияка

16-08-2017 15:06 2682 0

Юлиян АНГЕЛОВ

Хубаво е, че Марица я има на картата на футболен Пловдив. Има-няма половин година и се случи нещо, което няма да видите никъде другаде по света. Че и как да е другояче, след като точно там "Отсам Реката" е и Международния панаир. Там дори въздухът мирише на локум, футбол и импровизации.
Кършиякалии са обречени да са различни. Различни с погледа си на играта. Различни в резултатите на терена. Различни и в отношенията помежду им. И различните хора накрая винаги се изпращат с полиция, тъй като никога разводът им не е по взаимно съгласие.
В Марица изгониха с полиция Христо Стамов. Добър, лош нямам идея какво е положението, но е ясно едно - в клуба от игрището под комина на Захарната стават лоши работи.
Няма да говоря за мача с Оборище и загубата с обиден резултат, няма да споменавам и разгрома над Струмска слава с 6:3 в Радомир. Който е наясно, да си е наясно. Специалистите казват, че нещата в едно семейство си остават под завивките, ако искат всичко да е ОК.
В Марица обаче има винаги полиция. Преди няколко години се наложи да викаме полиция, за да укроти стастите около Петър Курдов и новите управници. Нещата толкова бяха ескалирали в заседателната зала на "Санкт Петербург", че беше на косъм булката да избяга от сватбата си, която течеше по това време в ресторанта на хотела.
Преди няколко месеца полиция също дойде на стадиона в Кършияка, за да успокоява страстите между шефовете и Петър Курдов.
В Марица настана време да се разделят с полицията и подобни методи на работа. Просто защото това е Марица, тимът на Чико, Тумби, Венко Мендизов, инж. Чалъков, Петър Курдов, Николай Дойчинов, Георги Костадинов Георгиев, Христо Стоичков, Костадин Видолов, Красимир Димитров, Христо Фурджев, Румен Христов, Николай Киров, Александър Александров, Асен Николов, Красимир Чомаков, Георги Христов и още 321 футболисти играли професионален футбол извън Кършияка.
Крайно време е в Марица да проумеят, че това е тимът с жълто като продородието на Тракия и синьо като цвета на реката, която мие от хилядолетия бреговете на Пловдив.
Крайно време е да се знае, че всеки отбор си има мисия, а тази на жълто-сините е ясна - да даде път във футбола на момчетата с талант.
Макар и в Коматево, Марица си остава отборът на Кършияка. Тимът, в който можеш да видиш децата на твоите приятели, съседчето от блока до вас. Тимът, в който ще видиш поне един, който може да прекара топката през краката на съперник, и поне на половината играчи спирането не им е къс пас.
И който не го е разбрал, е крайно време да си го набие в главата. И треньорът (или мениджър, или...) Стоян Димитров на първо място. Новините за Марица не трябва да са във виртуалността и Фейсбук. Защото жълто-синята идея никога не е била виртуална. Защото Марица сме аз, ти, той и всички, които някога са гледали мач край комина на Захарната.
И честно казано, изобщо не ми пука дали Марица ще победи Локо София, тъй като и загубата с 3:4 е спектакъл за феновете. Защото никога не съм се интересувал от това колко купи има Марица във витрината. Защото съм гледал как ЦСКА (седмица след елиминирането на Монако) лази в Кършияка в мач за купата, но печели от 2 гола (Георги Костадинов и Трингов) пасив на полувремето. Печели защото генералите разпердушиниха "запасняците" в Марица със заплахи за 45-дневни сборове.
Защото дори въздухът мирише на локум, футбол и импровизации. Нека не убиваме традициите си, ако искаме да имаме бъдеще. Аман от полиция и правилен футбол. Това е просто една игра, която трябва да носи радост. Нали, Стояне!


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС