Няма измама: Феновете и Бойко дотират Ботев за Мадейра

С победите в Лига Европа пък футболистите могат да подпомогнат кауза "Колежа"
26-07-2017 08:12 1111 0

Юлиян АНГЕЛОВ

Капка катран в кацата с еуфория около Ботев бе обявената официална екскурзия за мача с Маритимо на остров Мадейра. Феновете на жълто-черните усетиха горчив вкус в устата от цената на воаяжа до родното място на Кристиано Роналдо. Причината? От Ботев искат 490 евро за пътуването, а Маритимо събират по 150 единици от евровалутата за посещение на мача в Бургас.

За да няма хън-мън, е хубаво да се обясни ситуацията и цената. Тъй като има неясноти около условията за ценообразуване на пътуването на Ботев, ще разгледаме това на Маритимо.

Нормално е в случай като нашия да се наеме машина (самолет) със 150-180 места. За такъв клас тарифата е 20 000 евро на летателен час. Начисляват се такси за наземно обслужване и др. Всичко това е общо около 1200 евро. Общите разходи по организирането на чартъра на Маритимо гравитират около 41 200 евро. Сумата, разделена на местата в чартъра, прави себестойност от 229 евро на пасажер. При исканите 150 за фен на португалския клуб това означава, че Маритимо дотира всеки от запалянковците си в самолета със 79 евро.

Премиерът Борисов обаче също реши да помогне и обеща на жълто-черните правителствения самолет. Нямаме идея каква е цената за наемане на машина от авиоотряд 28, но не би трябвало да е по-различна от тази на европейските оператори. Приложената съща калкулация спрямо офертата на Ботев показва разлика в рамките на 261 евро.

Вариантите за разминаването, което никак не е малко, са два. Първият е, че шефовете на Ботев са решили да действат като туроператор. Вторият е, че феновете в самолета ще платят разходите по пътуването на отбора. Това съждение е по-приемливо, като се има предвид, че в Ботев пестят всеки един лев за кауза "Колежа".

Всъщност Ботев печели досега от Лига "Европа" около 1.3 милиона лева. Сума, която е достатъчна за разконсервирането на строежа на стадион "Христо Ботев". Ако не е предназначена за пълнене на дупки в бюджета, разбира се. Тогава елиминирането на Маритимо е задължително. За да има поне още един чартър и още една туроператорска акция, този път вече в помощ на "Колежа".


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС