Невероятно! Българин в драфта на НБА

23-06-2017 08:57 452 0

Чудо невиждано за постния откъм успехи български мъжки баскетбол се случи вчера. Наш сънародник бе селектиран в Драфта на НБА. Това е националът Александър Везенков, който бе избран под номер 57 от Бруклин Нетс. Така 206-сантиметровото крило на Барселона ще има шанса да стане вторият нашенец, играл в Лигата на извънземните. Първият е настоящият президент на българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който облече екипа на Финикс Сънс през 1985 година.

В момента Везенков е в Орландо, САЩ, където работи по физическата си подготовка. Преди да замине за отвъд Океана, той сподели, че се надява да бъде избран в Драфта на НБА, но мислите му са насочени основно към Барселона, където иска да продължи развитието си.

Под номер 1 в Драфт 2017 Филаделфия избра Маркел Фълц от университета на Вашингтон. Лос Анджелис Лейкърс селектира Лонзо Бол от университета на Лос Анджелис под номер 2, а за номер 3 в Драфта Бостън избра Джейсън Тейтъм от университета Дюк.
Везенков изпрати най-добрия си сезон в Барселона и се възползва от създалата се ситуация в тима, налагайки се като основна фигура. Той игра във всичките 30 мача на каталунците в Евролигата и се отличи със 7.5 точки, 3.2 борби и 1.1 асистенции средно на мач и бе в челото на индивидуалните класации за успеваемост на стрелбата за 2 точки (67.6%) и 3 точки (47.6%).

Кариерата му до момента преминава изцяло в чужбина - Алекс започва да играе баскетбол в Кипър, а след това преминава в Арис (Солун), превръщайки се в любимец на феновете и един от най-добрите млади играчи в Гърция въобще, за да се стигне до трансфера в Барселона преди две години.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС