Пазете Камбуров, аплодисменти за Котев

15-06-2017 12:55 1512 0

Дончо ДОНЕВ

Днес Локомотив започва подготовка в поредния труден за клуба момент. В подобни ситуации нервите трудно се сдържат. Хора си разменят обиди с жестокостта на деца. Развенчават се митове, легенди. Хубавото се забравя, а напред излиза лошото, върху което се акцентира. Също като при бурно море – отгоре излиза пяната, която носи нечистотиите на морето.
В такива моменти го отнасят най-високите, тези, които са на най-видно място. Миналия сезон през своята Голгота мина дори Христо Бонев. Стихията не отмина Христо Колев, Едуард Ераносян, а накрая и Мартин Камбуров. Все хора, които са били боготворени през повечето време. Някои от тях въздигнати от общността и до икони. И правилно, защото личностите правят историята. А Локомотив е оцелявал винаги, тъй като е успявал да роди гении и личности, които винаги са носили черно-бялата идея в сърцето си.
Дори при незапомнената суша в школата, вчера цяла България видя едно дете от Лаута до Христо Стоичков, Райън Гигс, Патрис Евра, Дейвид Джеймс, Пол Скоулс и още звезди. И този 15-годишен малчуган бе предпочетен пред надуваните балони на наборите си от Левски, ЦСКА, Лудогорец Дит-мит. Ияд Хамуд е просто поредното доказателство, че където е текло пак ще тече. Дори след дълга суша.
Сега, повече от всякога в Локо е нужно обединение и прошка. За да се преживее и тази буря.
Хубавото при черно-белите е, че винаги са разполагали с лидер, който да ги преведе през всяко препятствие. Сега тази роля се падна на Мартин Камбуров. Не толкова с головете, а с личностното си присъствие капитанът успя да преведе съотборниците си през трудната пролет. А той отбеляза 15 попадения през сезона и даде 6 асистенции. Махнете тези голове и пасове, и ще видите къде би бил отборът. 
Едва ли някой може да си представи какво е настроението в съблекалня, където месеци наред не са влизали пари. А от футболистите се изисква във всеки мач да са настроени на битка. Някой път просто не се получава дори при желание. Друг път реалностите не са в твоя полза. Точно в този момент Мартин се показа като голям локомотивец и успя да преведе съотборниците си през бедствието. Неслучайно на него се падна и задачата да убеди момчетата да се явят на днешната тренировка въпреки неполучените четири заплати.
Към това ще добавя и най-трудният сезон 2014/15 г.г., когато заедно с Христо Бонев и Христо Колев успяха да спасят клуба от разпад. И след това, когато Бащата и Мартин започнаха подготовка като се качиха в рейса само с още трима юноши плюс Дани Кики.
Никой не е съвършен на този свят. Всеки има своите кусури. Ако някой се харесва на всички, по-скоро е лицемер. Мартин Камбуров не прави изключение. Но когато става дума за каузата Локомотив, Мартин е пример как се защитава тя. Затова и си извоюва място сред легендите на Лаута, които ще служат за пример на идните поколения.
Днес черно-белите ще се разделят и с една от знаковите фигури в новата си история. Кирил Котев няма да започве подготовка, тъй като договорът му свърше и няма да бъде подновен. Със сигурност ще има горчилка. Но животът не спира, а си върви напред. Убеден съм, че у Киро ще остане само хубавото – спомените за шампионската титла, Суперкупата, бронзовите медали. Той бе един от най-заслужилите за тези успехи.
Пазете Мартин, изпратете с аплодисменти Кирил Котев!Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС