Плейоф за 333 милиона евро

27-05-2017 05:15 680 0

The Independent

Цената на победата във финалния плейоф на Чемпиъншип в понеделник (29 май) между Хъдърсфилд и Рединг не е просто бронзовия медал от втория ешелон на английския футбол, а влизане в елита, което може да донесе на единия клуб 333 млн. евро през следващите три години.

Двата тима се изправят един срещу друг на митичния "Уембли", за да се присъединят към Нюкасъл и Брайтън, които вече си осигуриха място във Висшата лига.

Битката за последното място, даващо право на участие в английския елит от години е известна като "най-скъпият мач във футбола", заради непрестанно покачващите се финансови ползи от участието в Премиършип.

В конкретния случай успехът ще гарантира на победителя (който и да е той) поне 195 млн. евро приходи през следващите три сезона, дори ако изпадне още идната година от елита. Ако обаче остане във Висшата лига и след сезон 2017-18, тази сума може да набъбне до 333 млн. евро.

"Вече от една година е в сила новото споразумение за ТВ правата и всички фенове на двата тима са наясно с финансовите облаги, които очакват клубовете им при успех. Мачът "победителят взима всичко" на "Уембли" ще е прекрасна реклама и за Висшата лига и за Чемпиъншип", смята Дан Джоунс, началник на Sports Business Group към "Делойт", който добавя, че "Рединг или Хъдърсфилд и Брайтън ще получат 333 млн. евро, стига да се задържат в елита поне една година след спечелването на промоцията".

В допълнение към основните 109 млн. евро за участие в Премиършип догодина отборите ще получат и допълнителни 2,3 млн. евро за всяка позиция нагоре в класирането.

От друга страна, въпреки колосалните суми, които прибират дори изпадащите тимове от Висшата лига, историята показва, че е истинска рядкост някой от тях да успее още на следващия сезон да се върне в елита на Англия.

През сезон 2016-17 и Норич и Астън Вила не успяха да влязат дори в плейофите на Чемпиъншип (където отборите от трето до шесто място спорят за последното право на промоция), което налага повече отговорност при разходите на тимовете, изпадащи от Премиършип.

"Сегашната сделка за ТВ правата предоставя на елитните клубове възможност да инвестират повече както на терена, така и извън него. И докато в краткосрочен план разбира се е важно да се харчат пари за игрови талант, то в дългосрочен трябва да се гледат стриктно финансовите отговорности на отбора", завършва Дан Джоунс.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС