Най-техничният гол, отбелязан за България! (ВИДЕО)

13-05-2017 09:33 719 0

Вероятно сте си задавали въпроса кой е най-атрактивният гол, отбелязан от български национал. Ето едно невероятно предложение. Най-зрелищното попадение, паднало след уникална комбинация, според нас е дело на Наско Сираков. Това се случва на 9 април 1986 година, когато България побеждава Дания с 3:0 в приятелски мач, състоял се на Националния стадион „Васил Левски”. Двубоят е генерална репетиция на нашите преди световното първенство в Мексико същото лято.

Сираков вкарва първите два гола, а Бойчо Величков – третия. Второто попадение на Наско е фамозно, а комбинацията е като за учебник.

Забележете – в продължение на 6 секунди топката не пада на земята, докато се подава между нашите, и накрая се озовава в датската мрежа.

Първо Пламен Гетов подава от легнало положение на Атанас Пашев, той от въздуха по гениален начин намира Стойчо Младенов, който спира кълбото с гърди и брилянтно с левачката го насочва към Сираков. Наско с мощно воле извън наказателното поле препарира вратаря Оле Кист! Красота и изящество, което трябва да припомним на по-младите читатели и запалянковци.

А Дания тогава никак не е случаен отбор. Напротив! „Червеният динамит” е воден от изящни футболни майстори - Пребен Ларсен-Елкер, Джон Сивебек, Сьорен Лерби и Алан Симонсен.

Уточняваме, че в случая говорим за гол №1 от периода, в който футболните мачове са се излъчвали по телевизията. Защото е твърде възможно някой национал да е отбелязвал подобно попадение, което няма как да е било уловено от камерите.
9 април 1986 година, контрола
БЪЛГАРИЯ – ДАНИЯ 3:0
1:0 Сираков (64), 2:0 Сираков (77), 3:0 Бойчо Величков (87)
БЪЛГАРИЯ: Борислав Михайлов, Петър Петров, Николай Арабов, Сашо Марков, Георги Димитров, Аян Садъков, Наско Сираков (79 – Бойчо Величков), Пламен Марков (46 – Атанас Пашев), Живко Господинов (57 – Георги Йорданов), Божидар Искренов (67 – Стойчо Младенов), Пламен Гетов.

Фантастичната атака започва в 50-ата секунда на видеото!


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС