Новини

Анджело ди Ливио: Плюя на парите, те не са футболът! -2

Непознатата история на истинския герой на Фиорентина

Мнения

от Екип Марица 4113 прегледа 0

Саймън АРТЛОУ

Продължение от миналата събота - вижте горе
Новият треньор Фатих Терим доведe нов спортен директор - Джанкарло Антониоли. Всмуквайки от ароматизираната си цигара, Терим каза: "Вие всички тук свикнахте да чакате голове от Батистута и да го грабвате след загуба. Това време мина. Сега всеки е отговорен. Ти си най-старият тук - помогни ми да направя този проект успешен". Терим не дочака от президента Чеки Гори нито един от обещаните играчи, нито Зидан, нито Дани Гарсия, нито Емре, но за първа победа у дома стигаха и другите новаци - Нуно Гомеш и Леандро, които съсипаха Реджина в последните четири минути. Потен, под дъжда, Терим се отправи към фенове, което вбеси Чеки Гори - що за евтино перчене!

А през януари изскочихте на трето място, размазвайки Милан с 4:0. Когато мачът свърши, Терим се приближи към центъра на терена и ти се хвърли на врата. Ти изряза снимката от Guerin Sportivo като проблясък на щастие, символ на новата Фиорентина, преродила се след напускането на Трапатони и Батистута.

Всички във вашия отбор били като в Малкия принц на Сент-Екзюпери: "Любов - това е не когато се гледате един друг, а когато всички гледате в една посока". В отбора на Терим беше така. Ваноли, Койс, Репка, Руи Коща, Киеза, ти, всички гребяхте в посоката, указана от Терим.

Чеки Гори обещал на Терим не само нови играчи, той обещал нов тренировъчен център, но реалността се оказала ужасяваща: парите свършили, клубът натрупал дългове, силните играчи се продават, а нови не се взимат. База? Забрави! В клуба вече Терим го нямало, после Антонниоли, след това Толдо и Руи Коща, и теб те направили капитан. Капитан на потъващия кораб. Ти не се предаваше, казваше си, че въпреки всички кошмари, в клуба остана Енрико Киеза - най-добрият италиански нападател, а това значи, че не всичко е загубено. Киеза вкарал пет в първите пет мача, но тежка травма в коляното го извадила извън отбора до края на сезона и Фиорентина се свлякла до предпоследното място.

След тренировките ти не се прибираше както обикновено при семейството си, а ходеше да избиваш дългове от ръководството, оправдавал си играта пред феновете, успокоявал си персонала, уверявал си младите бранители Морети и Чекарели, че такъв ужас да си на дъното е само временно стечение на обстоятелствата и се изисква търпение. Ти не спеше по цели нощи, работеше не само като футболист, но и като адвокат, треньор, спортен директор и малко събирач на дългове. Направо си се съсипвал. И защо?

След изпадането в Сурия Б - нов удар. Еквадорският рефер Байрон Морено те лиши от последния шанс да спечелиш нещо със скуадрата, изхвърляйки ви от четвъртфиналите за сметка на Южна Корея. Ти се върна у дома и узна, че дом просто няма. Фиорентина - банкрут! Каква ти втора лига? Клуба, изпълнил със смисъл половината ти живот, вече го няма. Ти стотици пъти звъни на Чеки Гори и стотици пъти чу: "Не се вълнувай, Анджело". Циркът изгоря, клоуните се разбягаха. Адани и Морфео в Интер, Росито в Удинезе, Банц в Анкона, всеки някъде си намери покрив, само ти увисна. Треньорът Карло Мацоне мечтаеше да ви събере в Бреша с Роберто Баджо (който ти измисли прякора Войника на първата ви тренировка в Юве през 1993-та), предложи ти страхотна заплата, но ти със своята старомодна преданаст: "Не мога да допусна да ме запомнят във Флоренция като капитана на банкрутиралия кораб. Не мога така да си тръгна. Плюя на парите, плюя на лигата, в която ще играя, искам да помогна да възродим Фиорентина!".

Заелият се с възраждането бизнесмен Диего Дела Вале от юридически проблеми не можеше да нарече името на отбора с истинското им име, затова нарекъл тима "Флоренция Виола" и се довери на бившия вратар на Фиорентина Джовани Галии на млади момчета, за подем от дъното - четвърта лига. Гали ти предложил 85-процентово намаление на заплатата, уверен, че ти вежливо ще откажеш и ще тръгнеш за Бреша, но Гали не е знаел, че  ти вече си казал на жена си: "Ще остана във Флоренция, даже и да ми се наложи да си доплащам за това". Сабрина те подкрепи, приятелите - също. Дел Пиеро (той вкара на Ривър след твой пас в Междуконтиненталната купа) и Толдо - това ти е било достатъчно да разбереш, че си постъпил правилно.

Първият мач на възродения флорентински тим събра на стадион "Артемио Франки" двадесет и седем хиляди зрители. Ако си беше тръгнал, те щяха да са много по-малко.

Четвърта лига! Колко години! Ти едва беше подкарал двадесетака, когато Рома те е пратила в Перуджа - това те обиди много и ти искаше да захвърлиш всичко, но баща ти ти каза да не се предаваш. С младия тогава Раванели вие изведохте Перуджа в трета лига и оттогава не се беше впускал толкова низко. И ето - на тридесет и шест ти отново се моташе из трета глуха и още си намираш поводи за радост. Първо - плащат ти редовно, второ, треньора Алберто Кавазин го познаваш от Падова. А трето? "Нападателят Ригано вкарваше всеки мач, защитата беше по-надеждна от блиндираните врати на Банка Италия, а се кефех на футбола, но в домакинския мач с Гуалдо скъсах кръстни връзки на десния крак."

 Приятелите ти ти казваха - стига, навоюва се. Но странно почукване те прати на път - може сърцето, а може и на вратата. Ти влезе в кабинета на клубния доктор Манети и каза какво ти е. Всеки, даже и опериралият те професор Алиети, те съветваше да зарежеш футбола и да станеш треньор. Но ти беше решил - дойде във Фиорентина в Серия А и искаш да оставиш тима в същата група. Осемдесет дни след операцията ти започна тренировки. 

 На 27 април - на рождения ден на бившия собственик Чеки Гори, Фиорентина осигури влизане в трета лига и ти направи почетна обиколка на стадиона с отбора. Италианският футбол се преустройвал и вкараха Фиорентина във втора лига за заслуги. Първият мач - с Аталанта. На "Артемио Франки" пак 27 000 тифози. И пак същият капитан. И тогава вкара първия гол за Фиорентина в шампионата. След девет месеца Фиорентина се върна в Серия А, ти изигра 12 мача, а след година не ти подновиха контракта. Ти не се обиди - на 39 години се случват такива неща.