Новини

Бразилското сърце на Реал М

Едва ли знаете колко готин е Марсело - наследникът на Роберто Карлуш в Белия балет

Мнения

от Екип Марица 1699 прегледа 0

Саймън АРТЛОУ

Последното Ел Класико не даде едно много важно прозрение: дори когато шансовете на Реал стремително намаляват, а на Кристиано Роналдо не му се получава за изтегли отбора сам, в Белия балет остава играч, който се впива като чудовище в топката. Това е Марсело - безкрайно радостен инат, еднакво силен в защита и нападение. Именно той проби по левия фланг и подари шанс на Реал да запази преднината в шампионата (голов пас за 2:2)

Струва ми се, че всички недооценяваме мащаба на Марсело. Той играе в Реал вече 10 години и практически незабелязано стана негова легенда.

Когато парите свършили, Марсело помолил дядо си за последните му стотинки. 60 цента, които той изгребал от джобовете си, не стигали за автобуса, но се оказали достатъчни, за да ги мушне в игралния автомат, където трябвало да избереш един флаг на държава и да чакаш късмета ти да сработи. На Марсело му провървяло: паднала се Хърватия навсякъде и автоматът изплюл цели 25 реала. Това стигало и за бургери за него и дядо му, и за път.

Така Марсело пътувал за пробите във Флуминензе, когато бил на 10 години. Цялото си детство той прекарал с плажен футбол и футзал, но по примера на баща си мечтаел да стане пожарникар и не се отнасял сериозна към играта. За футбола настоявал само дядо му Педро Виейра - неговият порив не секнал дори, когато Флуминензе не взели Марсело в отбора си с формулировката "Има по-добри и талантливи деца".

Дядото настоявал ненапразно. Отначало Марсело около година тренирал във Васко да Гама, а след това при втория опит все пак пробил във Флуминензе, който тренирал в предградие на Рио де Жанейро. Дядо му периодично возил Марсело на тренировки на легендарния "Жук" и заради тези приятни разходки бразилецът се татуирал на дясната си ръка. Но когато за развитие на кариерата на внука му потрябвали пари, дядо му продал колата. "Трябваха ни пари за автобусни билети, за да ходим спокойно до академията. Аз и до ден-днешен не проумявам как така дядо рискува колата си, без да е сигурен, че внукът му ще стане футболист", разсъждава Марсело години по-късно.

Цялата си първа заплата - 100 реала, Марсело дал на дядо си. "Ако не беше дядо Педро, никога нямаше да стана футболист. На 15 години исках да се наслаждавам на живота като нормално хлапе, но той не ми позволи да се отпускам", отбелязва Марсело.

Дядо му починал по време на Световното през 2014, два дни преди полуфинала с Германия, в който германците унищожиха Бразилия със 7:1. Луис Фелипе Сколари предложил на Марсело да отиде на погребението и някак да се съвземе, но защитникът се държал мъжествено: най-добре е са остана в отбора да се опитам да спечеля шампионата в чест на дядо.

Не се получи.

Един от играчите на Флуминензе от началото на Милениума Ренан разказва, че дългите занимания на Марсело с мини футбол го направили непредсказуем. "Точно се опитваш да му отнемеш топката с шпагат, а той импровизира и тръгва нанякъде". Защитникът сам обяснява факта с играта в зала: там теренът е по-малък, решенията трябва да се вземат много по-бързо. "Освен това трябва да си универсален. Ако захождаш към вратата от лявата страна, трябва да риташ с левия крак, ако е обратно - с десния".

Именно заради тези нестандартни маниери и подвижност Реал влязъл в трансферна война със спортния директор на Севиля Мончи. Марсело вече бил подписал със Севиля, когато в офиса на Флуминензе дошла телеграма от Реал - 5.5 милиона евро.

Бразилецът веднага бил представен като сменник на Роберто Карлуш - краля на левия фланг.

Дългосрочно - затова босовете  на Реал не бързали за никъде. Да хвърлят бразилеца веднага в битката след трансфера било много рисковано. Планирали да го пробват в Кастилия (филиала), но Фабио Капело оставил Марсело в основния състав, за да се учи на живо от Роберто Карлуш и фокусите му.

"Роберто Карлуш е много добър човек, разказва Марсело. Веднага ми даде номера на мобилния ми телефон и ми каза, че мога да му звъня по всякакъв повод - ако ми трябва съвет за играта или живота в Испания. Сближихме се и когато не можехме да летим за Бразилия по празниците, ги празнувахме заедно. Да отидеш на гости на кумира си - безценно".

В края на сезона Роберто Карлуш го продали в Турция, а Марсело постепенно придобивал статута на основен играч.

В Испания Марсело пристигнал с жена си Клариса. Историята на любовта им е много красива и истинска.
Във Флуминензе Марсело се сприятелил с колегата си Кайо. Те живеели на съседни улици в южната част на Рио, заедно пътували на тренировки и понякога си ходели на гости. Когато Марсело бил на 15, Кайо го запознал със сестра си Клариса. След няколко месеца те започнали да се срещат, а след две години отлетели за Европа. Сега имат двама синове - Енцо и Лиам.

Заради Марсело и семейството Клариса приключила кариерата си на актриса: от 16 до 24 години тя нямала никакъв проект, макар при запознанството им да играела в младежки театър и да участвала в пет постановки.

И покрай възпитанието на децата Клариса постоянно карала някакви курсове, свързани с актьорското майсторство и организирането на културни мероприятия. Нейните най-близки планове са да се върне на сцената и да се снима в малък сериал.

Кайо никъде не пробил. Той също дошъл в Испания и играе мини футбол, а Марсело редовно идва на мачовете му и гледа от трибуните.

През лятото двамата пускат образователен проект Campus12 - детски мултиспортен лагер за хлапета от 6 до 16 години, който ще се базира близо до Мадрид, в Хетафе.

От 26 юни до 21 юли децата ще могат да се занимават с плажен футбол, футзал и традиционния истински футбол - общо взето всичко, с което се е занимавал Марсело. Партньори на проекта вече станали благотворителният фонд на Реал, Аdidas и местните власти в Хетафе.

Този проект напълно се вписва в модела, който Марсело е избрал за бъдещето си: той не иска да бъде елитен треньор, нито телевизионен експерт. Неговата цел е да изчезне от фокуса на внимание и спокойно да работи в юношеския футбол.

Имам още една малка мечта, неотдавна призна Марсело. След завършване на кариерата си искам да се върна във футзала и да играя в един отбор с Кайо - това ще е красиво".