Новини

Скандалджията в световния тенис

През уикенда Илие Настасе бе наричан навсякъде расист, сексист и просто мерзавец. А дали е така?

Мнения

от Юлиян Ангелов 878 прегледа 0

70-годишният капитан на Румъния за Купата на Федерацията Илие Настасе навремето се славеше като страхотен играч, но с много крив и скандален характер. Кариерата си той приключи отдавна, но в последно време пак доказа, че прякорът Nasty (Гаднярът) все още си го заслужава.

Настасе срещу Серена

В края на март бившата първа ракета в света се изказа по повод на допинга и продемонстрираното високо ниво на експертизите: "Делата за допинг нанесоха сериозен удар по имиджа на Русия, но например, към Серена Уилямс няма никакви претенции. Виждали ли сте я как изглежда?" Ексминистърът на Франция Розелин Башело за подобни разсъждения по адрес на Рафаел Надал още не може да се оправи с делата срещу нея в съда.

Тази седмица Гаднярът продължи с изказванията си срещу Серена. Този път той не можа да се въздържи, когато на пресконференция преди мача между Румъния и Великобритания Симона Халеп отговаряше на въпрос за бременността на американката. По време на изказването на Симона той каза на човек от екипа на Румъния на висок глас: "Да видим какъв цвят ще е детето. Шоколад с мляко?".

По повод на тази забележка Халеп каза, че това е просто шега, и въобще Настасе е голям шегаджия, на който не трябва да се обиждат. Много обаче се обидиха на забележката и настояват ITF да разследва този расистки коментар. Шефът на тенис федерацията на Румъния вече каза, че Настасе не може да бъде считан за расист, тъй като той е голям приятел с тъмнокожия Яник Ноа и е играл в двойка с Артър Еш.

Настасе и Ан Кетавонг


Освен за расизъм покрай мача с Великобритания Настасе е обвиняван и за сексизъм. По време на пребиваването на британката в Румъния той на шега или на сериозно, не е ясно, през цялото време я опипваше пред камерите. Ан Кетавонг е женена и в момента очаква второ дете.

Всичко започнало на празничната вечеря в четвъртък, а в петък на жребия продължил опитите си с пълна сила. Настасе, който обича да се хвали, че е преспал със стотици (или даже хиляди) жени, по време на снимките се присламчвал плътно до англичанката и я питал на ухо в коя стая е отседнала. Когато отборите отново били събрани за началото на мачовете, Настасе казал на Ан: "Отново нещо ни привлича един към друг" (и намигнал по онзи, познатия коцкарски начин).

Възможно е това да е било шега, но Настасе със своя олдскул стил не разбира коя година сме и как жестоко западноевропейците и американците се отнасят даже към намеци на пренебрежително и оскърбително отношение към жените. Кетавонг явно се е чувствала некомфортно и това е недопустимо.

Настасе срещу журналистките


В събота Настасе направил разбор на британската кореспондентка Елеонор Крукс, която писа за неговите изказвания срещу Серена. Преди началото на мачовете той притичал в пресцентъра, където била Крукс в компанията на няколко румънски колеги, и по нейни думи започнал за разпитва: "Защо написа това? Ти си глупачка, ти си глупачка". Изданието Guardian твърди, че тирадата на Илие траяла 2-3 минути.

По думите на Крукс Настасе "няколко пъти ме нарече глупачка и попита кое в думите му е расистко. Аз му обясних, че ние просто сме предали неговите думи и че не е било задължително да се изказва по повод на цвета на кожата. Той каза, че англичаните са устроили заговор против него, след това ме нарече глупачка още няколко пъти".

Настасе срещу, съдиите и британките

Но всичко това беше само подготовка за главното представление. По време на втория мач, в който Сорана Кристея играеше срещу Йохана Конта (и губеше в резултата с 2:6, 2:1), съдията помоли румънските фенове да пазят тишина и да проявяват уважение към състезателите. Настасе не харесал забележката и казал на съдията, че "това не е опера, какво по дяволите търсиш?" Започна спор, и в крайна сметка Настасе, вече имащ предупреждение за неспортсменско поведение, го пратили на трибуните.

Епизодът продължил. На излизане от корта Настасе нарекъл рефера "маймуна" а Конту и Кетавонг "кучки". Няколко минути имала разправии, след което помолили Настасе да напусне изобщо корта и да се прибере в съблекалнята. Трибуните в това време скандирали "Илие". Мачът продължил. Конта се появила на корта разстроена и разплакана, под оглушителните дюдюкания от трибуните загубила подаването си, след това започнала отново да плаче. Мачът отново бил прекъснат, след разговор със съдиите тенисистките се прибрали в съблекалнята. А когато се върнали, Кристея не спечелила нито един гейм. След мача тя обвинила Конта, че нарочно се разплакала, за да и наруши ритъма.

Кетавонг завила, че няма да повтори какво и е казвал Настасе, тъй като "такива неща не се казват по адрес на друг човек". А Конта обявила, че публиката била агресивна заради манипулацията на Настасе.

ITF отстрани румънеца от мача и съобщи, че ще започне разследване. А бедната журналистка Елеонор Крукс отново отнесла солидна порция ругатни, когато снимала как извеждат Настасе от стадиона.

Трябва да се отбележи, че подобно поведение, по правилата на ITF, може да стане причина за служебна загуба на Румъния не само в отделен мач а и в целия двубой с Великобритания.

Но ITF решила да прояви мекушавост. И интересно какви ще бъдат резултатите от разследването. Наскоро имаше съобщения, че Настасе се е държал по същия начин и в мача с Белгия. Освен това той нееднократно е заплашвал журналисти, при това не само румънски.

Коментари