Академик Бултекс 99 иска дублиращ отбор

13-05-2017 09:33 580 0

Баскетболният Академик Бултекс 99 отново подхваща идеята на направи дублиращ тим, който да играе в шампионата на А група. Намерението не е от вчера, но естествено е свързано с финансови средства. Според клубния президент Васил Врачев вторият отбор ще осигури нужния преход от юношите към мъжете. През този сезон един от състезателите на студентите игра и в А група - Васил Михайлов бе лидер последователно на Шумен и Левски II, който се класира на второ място в първата шестица на втория ешелон. Един от най-добрите играчи на Спартак Пл Милен Дудев пък се подвизаваше в първенеца Академик Сф. Право на двоен лиценз - да играят в НБЛ и А група едновременно, имат само баскетболисти до 23 години и не повече от двама от един тим. За Васко Михайлов това бе последен сезон в А група, тъй като излиза от разрешената възраст. Повечето отбори от НБЛ си имат дублиращи - Академик Сф - на Лукойл Академик, Левски II, Рилски спортист II. Юноши на Балкан се обиграват в Чавдар Троян, а надежди на Черно море - в ИУ - Варна и Черно море II.

Доста момчета се отказват при старшата, тъй като реално няма къде да продължат да играят. В баскетбола съзряването става на по-късен етап и има един период от 4-5 години, докато юношите узреят достатъчно за мъжки баскетбол. Един такъв дублиращ отбор може да осигури точно този преход и да даде достатъчно игрови минути на младите, аргументира се Васил Врачев. Отделно в него биха могли да попаднат момчета от други градове, които са студенти в Пловдив. Така отборите развиват по-добре кадрите си и взимат най-талантливите от тях. Това е начинът тези младоци да се обиграват, при това - срещу съперници на тяхната възраст и от тяхната класа. Ако попаднат в мъжките отбори още като юноши, талантите трудно могат да пробият и не получават достатъчно игрови минути. По този начин развитието им зацикля. А онези от тях, способни веднага да навлязат при мъжете, са единици. Подобна е практиката в колежанския шампионат на САЩ, най-добрите от който отиват в НБА, допълва президентът на Академик Бултекс 99.

Болшинството от баскетболистите в А група са студенти или млади момчета. Чужденците се броят на пръсти. Имаме момчета в отбора на Пловдивския университет, но А група осигурява далеч по-високо ниво от студентския шампионат. Един от талантите ни не успя да завърши висше и сега прави дограма. Играе му се, а няма къде, казва още Васил Врачев. Около 20 000 лева на сезон е сумата, необходима за поддържането на дублиращ отбор и подсигуряването на календара. На този етап обаче тя е извън предвидения бюджет на Академик Бултекс 99, завършва клубният президент.

Междувременно отборът, воден от Асен Николов продължава да се готви за последния мач от редовния сезон в НБЛ - в събота от 18 часа срещу Рилски спортист в зала Строител. Победа ще осигури второто място на Академик Бултекс 99 и двубой със седмия - Черно море, в четвъртфиналния плейоф. Един от основните реализатори Шакир Смит се оплаква от травма в рамото, но треньорското ръководство се надява един от основните реализатори да може да играе в мача.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС