Новини

За нормалното и ненормалното в баскетбола

Мнения

от Георги Анастасов 1260 прегледа 0

За нормалното и ненормалното в баскетбола

Георги АНАСТАСОВ

Първата домакинска загуба на Академик Бултекс 99 сякаш отприщи истински взрив от всенародно облекчение. Завистниците най-сетне си отдъхнаха и доволно потриха ръце, като не пропуснаха да лепнат етикета "късметлии" на момчетата на Асен Николов. Форумите се наводниха със злоради изказвания в стил "намериха си майстора след толкова победи с по 1-2 точки в последните секунди". А фактът, че са "толкова" сам по себе си доказва, че не е само до късмет. Загубата от Берое с 85:64 в зала Строител дойде след куп провокации на гостите по време и след мача. Те някак си минаха между капките в медийното пространство. То изобщо не обърна внимание на поведението на треньора на старозагорци Любомир Минчев, който напсува играч на Академик по време на мача при спряла игра. Нещо повече - един бивш национал коментира, че било напълно нормално Минчев да си изпусне нервите. Ако това е нормално и ако всички на игрището - състезатели и треньори започнат да се псуват колективно, интересно на какво би заприличал един баскетболен мач. Все пак в зала Строител беше пълно с деца и дами.

Въпросният бивш национал /Бойко Младенов/ обаче пропусна да охарактеризира поведението на баскетболиста на Берое Брандис Рейли Рос. След края на мача американецът отвърна на поздрава на сънародника си от Академик Оскар Белфийлд със здрава тупалка по врата. Ако и това е нормално - да слагат по един ринг за смесени бойни изкуства по средата на залите. И всеки да играе там, където се чувства по-добър.

В едва втория си сезон в елита след 18-годишно отсъствие Академик Бултекс 99 размъти водата на големите риби и е с големи шансове да завърши на второ място в редовния сезон. Нещо, което едва ли някой е подозирал в началото на шампионата. Така че отношението към пловдивския тим на моменти граничещо с пренебрежение, е обяснимо. И напълно нормално за нравите и страстите по родните географски ширини. Като псувнята на Любомир Минчев и шамара на Брандис Рейли Рос.