Новини

Кой направи Роналдо супер нападател

Ще се учудите, но това е бившият треньор на Ман Юн Рене Меленстен

Мнения

от Юлиян Ангелов 2026 прегледа 0

Сезон 2007/2008 беше за Кристиано Роналдо предпоследен в Манчестър Юнайтед. Португалецът беше невероятно успешен и сияеше от щастие: първо място в Премиерлийг, победа в Шампионска лига, 42 гола за клуба, още 9 за националния тим. Година по-рано показателите на Роналдо бяха два пъти по-малки (23 гола), а и той не изглеждаше на терена уверено, стабилно и концентриран.Сезон 2007/2008 стремително утвърди статута на Роналдо като суперзвезда. За това как се стигна до този прогрес, неочаквано разказва пред The Telegraph Рене Меленстен, човекът, който провеждаше индивидуални тренировки с португалеца в Ман Юн.

"В началото на сезона Кристиано беше наказан за три мача и имах време да поработя повечко с него. Знаех, че той мечтае да стане най-добрият футболист в света. Затова му казах, че съм готов да му помогна. Начертах схема, на която отбелязах неговите качества и способности. Там бяха тактически моменти (разбиране, способност да взема решения), физически параметри (скорост, мощ, издръжливост, ловкост), личностни качества (победен дух, отношение към работата), а последна точка бяха техническите детайли - пас, удар, движение по терена, маневреност и други навици. Попитах Кристиано: "Как мислиш, в какво си много добър?" Той ми отвърна, че силните му страни са техническите навици.

"Хубаво, отчитайки играта ти в движение, при игра с едно-две докосвания ти ставаш непредсказуем, трудно е да се отбраняват срещу теб. Но ти имаш проблеми с отношението ти към играта и вземането на решения на терена, казах му аз. - Сега ти играеш, за да си център на внимание, все едно искаш да кажеш: "Вижте колко съм добър". Заради това, мистър Роналдо, ти правиш неща, които не носят полза на съотборниците ти и отбора". Той се съгласи с мен, а аз продължих: "Ти трябва да вкарваш повече, да поставиш пред себе си нови задачи. Разгледах головете ти миналата година. Ти вкара само 23 гола, защото искаш твоите попадения да са красиви и идеални. Но най-важните личности са тези, които работят преди всичко за отбора, а чак след това за себе си. Ти смяташ, че всичко е на обратно. Не, не и не. Работи за отбора и тогава той ще работи за теб".

Помолих Роналдо сам да формулира новата си цел - колко иска да вкара за сезона. Той ми каза, че е готов да вкара 30-35 гола. "Става, казах аз. - Но мисля, че можеш да мушнеш поне 40".

И започнахме работа. По време на първото занимание обсъждахме мислещия Роналдо по време на головите моменти. Помолих го да погледне Линекер, Шиърър и Ван Нистелрой, когато получават топката и я препращат в мрежата. Роналдо, получавайки топката, мисли как да я прати в сглобката под гредата. Трябваше да го избавя от тези мисли и му казах: "Няма значение как вкарваш, главното е да влезе в проклетата врата. Настана време да приемеш грозните голове наравно с изисканите".

Работихме в три зони: в наказателното поле, на фланга и извън пеналта. Разглеждахме варианти за завършване на атаките, всеки ден работихме над различни комбинации. Понякога се подготвяхме към конкретен вратар. Ето един пример: след заминаването на Роналдо, когато през 2011 година те играха с Шалке в Шампионска лига, ние предупреждавахме играчите, че Мануел Нойер изхвърля тялото си напред в стил Шмайхел. Гигс мушна топката между краката му и Ман Юн спечели.

Всяко упражнение с Роналдо упражнявахме по четири пъти: четири повторения - следващото, четири повторения - следващото. От опит знам, че хората запазват концентрацията си, когато работят само с четири повторения на упражненията.

Роналдо се научи да моделира игровата ситуация и да търси най-доброто решение. Имаше едно упражнение: Кристиано беше с гръб към вратата и трябваше да каже ъгъла, в който иска да вкара. Искахме това да се запомни подсъзнателно в ума му. Така той щеше предварително да знае в кой ъгъл ще стреля.

Към края на януари Роналдо беше вкарал вече 27 гола, затова трябваше да го стегна: "Ти трябва да си поставиш нова цел, защото предната почти си я постигнал. Сега имаш два пътя: можеш да забавиш темпото и да се наслаждаваш на резултатите, а можеш да подгониш и личен рекорд". Кристиано се съгласи да завиши очакванията си, и скоро започнахме да работим над точка "отношение към работата".

Подготвих му специално видео за професионалисти като Мохамед Али и Пеле, пуснах и няколко цитата. Дадох му записа и му казах: "Имаш голям телевизор, прегледай записа, ще ти е от полза". Във видеото имаше ценни забележки за упорития труд и концентрацията. Основната идея беше, че трябва да се съсредоточиш не към резултата, а към работата заради отбора. Освен това, ставаше въпрос и за езика на тялото.

Веднъж монтирах клип, в който Кристиано повдига рамене. Това беше лента за езика на тялото му. Попитах го: "Ти разбираш ли колко на насериозно вниманието е приковано към движенията ти, към емоциите и изражението на лицето?". Роналдо ме попита: "Какво имаш предвид?". Тогава аз продължих: "Помниш гола, който вкара на Спортинг (27 ноември 2007)? Ти се обърна към камерата и разпери ръце. Какво искаше да кажеш с това? Искаше прошка? Или искаше да кажеш - "вижте ме, повече никой не може да направи"?

В този момент до нас случайно се оказа един от администраторите на Ман Юн, и аз го попитах как той си спомня този жест. "Аз съм най-добрият", коментира администраторът позата на Роналдо. И така си помислиха още милиони други. "Затова те смятат за високомерен. Държиш се така, когато те ритнат, губиш самообладание: "С мен не може така, аз съм Кристиано Роналдо". Трябва да се научиш да играеш футбол като Бьорн Борг и Роджър Федерер - в тениса. Трябва да си хладен като лед. Ако престанат да те ритат, значи са намерили нов начин да те спрат. Напротив, ти трябва да знаеш, че ще те ритат, да си готов за това".

Показах на Кристиано записи на Йохан Кройф, който майсторски се спасяваше от шпагатите. Той разгадаваше намерението на играчите, променяше посоката и в крайна сметка играчът профучаваше покрай него. Казах на Роналдо: "Важното е изражението на лицето. Дай вид, че нищо не се е случило. Стани, изтърси се, и защитникът ще се замисли: "Какво да правя?". Покажи му, че ти по-добре да играеш футбол, Сготви го".

Този сезон Роналдо завърши потресаващо - вкара 42 гола. Финала на Шампионска лига го изигра фантастично: вкара с глава и само веднъж загуби присъствие на духа, когато не можа да вкара дузпата. Впрочем той и сам всичко разбра".