Новини

Академик е чужд за академичната общност

Пловдивският баскетболен тим е заплашен да остане без зала за някои мачове от плейофите, алармира клубният президент Васил Врачев

Мнения

от Георги Анастасов 1180 прегледа 1

Академик е чужд за академичната общност

Академик Бултекс 99 минава за студентски отбор, но се оказва, че е чужд за академичната общност, алармира президентът на пловдивския баскетболен тим Васил Врачев. Отборът, който мачка наред в елита, на практика не разполага със собствена зала и това го поставя в положение на неизвестност. Както за мачовете на представителния тим, така и за тренировъчния процес в школата, в която се готвят около 350 деца и подрастващи.

От 6 месеца клубът вече не може да ползва зала Академик на Асеновградско шосе. Причината е, че тя бе присъдена за собственост на ПУ, откъдето искат наем от 800 лв. за три тренировки дневно. Откакто започнах да играя баскетбол в началото на 80-те години, университетът и Академик винаги са ползвали съоръжението съвместно, казва Врачев. Сега ни искат наем, който не можем да плащаме и сме принудени да търсим други варианти за подрастващите ни отбори и да се надяваме някой да ни приюти. Точно в момента тези момчета са в много важна възраст за развитието си, а трябва да ги разкарваме от зала на зала. Състезателите от отбора на ПУ на практика са минали през нашата школа и ние сме ги изградили като баскетболисти, допълва клубният президент. Уж сме студентски отбор, а не срещаме никакво разбиране от академичната общност в града. Тогава какъв е смисълът клубът да се казва Академик? По-добре да се преименуваме на Бултекс 99, продължава Врачев.

Според него мъжкият отбор не може да играе мачовете си в новата зала на ПУ на 4-ти километър, тъй като ръководството на учебното заведение не иска да допуска тима вътре. Готови сме да си плащаме разумен наем за мачовете ни, но не ни пускат, за да не надраскаме настилката. Имаме си професионални кошове, които не ни разрешават да сложим. А онези в залата не стават дори за аматьорски баскетбол. Смятам, че една такава зала трябва да се използва, а не да стои празна и да се пази - тогава какъв е смисълът от съществуването <210>. Доц. Маргаритов от ПУ е бивш зам.-министър на спорта и би трябвало да осъзнава това, казва още президентът на баскетболния тим.
.
Всъщност Академик Бултекс 99 е изправен пред реалната угроза да остане без зала за някои от мачовете си в плейофите и да бъде принуден да играе в друг град. Причината е, че датите на срещите няма как да бъдат фиксирани и зависят много от класирането на тима в редовния сезон. Така дните не могат да се резервират, а в зала Строител и в Колодрума ще има събития, които биха възпрепятствали някои от евентуалните мачове през май. Изтегляне или отлагане на срещите също не е възможно, тъй като си има стриктен график и двубоите са доста по-нагъсто. Припомняме, че четвъртфиналите се играят във формат 2 победи от 3 срещи, а полуфиналите и финала - до 3 победи от 5 мача. Така отборът, който прави истински фурор и с гръм и трясък връща баскетболната слава на града, е принуден да бъде в неведение за най-важните си домакински срещи в решителната фаза от сезона.

Точно сега е моментът да задържим този отбор и за затвърдим постигнатите резултати. Очакваме да играем и Балканска лига догодина и да ставаме все по-силни. За тази цел обаче някой трябва да ни подаде ръка и да прояви разбиране към нас. Имаме нужда и от спонсори. Всички си мислят, че като играем в НБЛ, значи сме богати. И всеки ни иска пари. Един коментатор на наш мач дори си позволи да отбележи "скъпата селекция на Академик Бултекс 99". А нашите чужденци изобщо не са по-скъпи от българските играчи в останалите отбори, дори напротив, завършва Васил Врачев.