Новини

Дерайлира ли проектът "Крушарски"?

Бойкот на футболистите - срещу Едо, боса или цената на парното. А май просто толкова си могат.

Мнения

от Юлиян Ангелов 4634 прегледа 9

Краев посини Локо с 4 гола. Котев и другите от случайния превоз до "Герена" така и не разбраха как.

автор: Юлиян Ангелов

Не ми се иска да позная, че фиаското с Лудогорец за купата миналата седмица е този мач от евротурнирите, който в Локомотив чакат цяла година. Не че Локо не игра срещу 11 чужденци от Делиормана, не че мачът беше точно копие на това, което чака черно-белите в Лига Европа, ако се класират. Поне едно е ясно - сезонът за Локомотив приключи с влизането в шестицата.

Вече бившият старши треньор Едуард Ераносян каза нещата в прав текст още преди мача с Левски: "При моето пристигане тук, целта беше да се класираме в шестицата. Каквото и да направим оттук нататък, все ще е добро. Какво ще постигнем, само бъдещето ще покаже. Никога не е била поставяна идея фикс, че трябва да се класираме за Лига Европа. Това, което се искаше тогава, е да сме в първата шестица. По онова време тимът изоставаше на 7-8 точки. Ако имаме късмет, може да стигнем до 4-о място, което би означавало един бараж срещу тим от втората осмица“.

Всъщност, трябва да сме точни - Локомотив се срина на "Герена", но не се провали в битката за евротурнири. Мачът с отбора на властимащите през последните две декади у нас показа само едно - в Локомотив няма мъже. Вече я няма и магията сред феновете. При това не заради това, че бяха получени 5 гола, а по една друга проста причина - в състава на Ераносян имаше половин дузина момчета, които нямаха сърце в тази фатална за черно-бялата общност неделна вечер.

Ераносян си тръгва с убеждението, че е свършил работата си на "Лаута". Да, той изпълни клаузата за шестицата. Сега в Локо само трябва да прескочат Дунав или Черно море за петото място и бараж със седмия от слабаците ще има. И това ще стане факт, ако Лудогорец изиграе истински финал. В добавка идва и фактът, че ЦСКА-София няма необходимите три професионални години, за да участва в евротурнирите. Така че Локо ще играе бараж. Въпросът е тези, които останаха след Ераносян, дали го заслужават.

На "Герена" видяхме напълно безотговорни млади, и недотам млади футболисти, които направиха като дядовците си по Байтошово време - разгледаха София, паднаха и се прибраха. Неискащият да преподпише нов договор Ел Харуби не беше в час. А защитата? Всъщност, имаше ли защита срещу Левски? Честно казано, ако последен беше дълбокоуважаваният от мен ерудит Харалампи Ванев (б.а. - дори и при сегашната му кондиция), нямаше как Божидар Краев да вкара четири гола. При това кой от кой по-болезнен заради безхаберието на играчите в черно-бяло.

Ераносян си отива за пореден път. Отново без да разберем причината, поради която се случи тази многострадална футболна седмица на "Лаута" - Лудогорец (0:4) и Левски (0:5). Всъщност, Локомотив е отнасял девет гола и в един мач със Славия (0:9 на "Овча купел"), но никога не е бил със свалени гащи пред слабашки отбор от калибара на сегашния  Левски.

Знаем старата еврейска максима, че каквото и да ни говорят, винаги става въпрос за пари. Президентът Крушарски бави по две заплати, но пък раздава премии на корем. В Локо взеха 70 000 за победата над Ботев, 70 000 за победата над Левски, 70 000 за победата над ЦСКА и 50 000 лева отборна премия за класирането в шестицата.

Наистина - да се замисли човек защо трябва да се плащат пари на момчета, които не осъзнават, че да си футболист в Първа лига е нещо по-различно от това да цъкаш в неделя в махалата.

Въпреки всичко, надявам се продукцията срещу Левски да е някакъв вид бойкот от играчите - дали срещу Ераносян, дали срещу Крушарски, дали срещу повишаването цената на парното, няма значение. В противен случай трябва да приемем, че тези играчи са бита карта и по-добрият вариант е да си ходят на секундата.

И накрая - добър ли, лош ли, Ераносян си свърши работата. Какво е направил и оставил, са други въпроси. Самият факт, че Локомотив отново не е безразличен на феновете в страната, че и на тези от другата част на Пловдив, е достатъчен атестат, че Едо разбърка качамака на "Лаута". Какво ще стане, ни предстои да разберем. Засега нищо.