Новини

Марица предупреди: Ераносян и Крушарски водят Локото в девета глуха

Мнения

от Юлиян Ангелов 3465 прегледа 2

Лесно е да си пророк, когато до теб са Господ и брат му

Автор: Руси ЧЕРНЕВ, Марица.бг, 19 януари 2017

Днес по предложение на 12 съветници от различни политически сили градският парламент на Пловдив ще опрости дългове за четвърт милион на Ботев и Локомотив към хазната. В тази връзка в няколко поредни броя ще опитаме да разсъждаваме какви са перспективите пред двата клуба и как те помагат за развитието на спорта под тепетата. Защото местната власт явно е много благосклонна към тях и загрижена за съдбините им.

Най-прекият път е този, който познаваме, казват евреите. И макар да не е евреин, треньорът на Локото Едуард Ераносян явно отлично знае дълбокия смисъл на тези прости думи. Едо винаги е искал да побеждава. И за да не го бият сульо и пульо по родните футболни терени, докато прави селекция в движение, реши да заложи на проверените кадри.

Миналата година по това време си мислех, че не може да има отбор с по-висока средна възраст от Локото в професионалния футбол. Но се оказа, че може - тазгодишното Локо.

Шапки долу пред Мартин Камбуров, Ванчо Траянов и Кирил Котев. Те наистина изглеждат незаменими за Локото в този момент и си вършат работата професионално и от сърце. Привличането на Роберт Петров обаче ми дойде в повече.

И то в момент, в който от съблекалнята си събираха багажа Симеон Райков, Бирсент Карагарен и Мартин Райнов (евентуално). Далеч съм от мисълта да коментирам работата или решенията на Ераносян. Той е легенда. Освен това през 2004-а показа, че знае как се прави шампионски тим. Но сега сме 2017-а и се питам накъде е поел този Локомотив?

Разговорите за футбола са пълни с клишета. Много от тях обаче носят в себе си 100-процентова истина, като онази, че на терена няма млади и стари, а можещи и не можещи. Така е. Но

докога ще я могат Камбуров и Ванчо Траянов

и какво чака Локомотив след тях, освен тежък кадрови потоп. Хвала на Едо, че даде път на Ияд Хамуд. Както става ясно обаче, с единия крак тийнийджърът вече е стъпил в Европа и явно не свързва бъдещето си с Локомотив.

Със сигурност Ераносян знае какво прави и Локото ще е сред най-добрите отбори у нас напролет. Като обикновен привърженик обаче това никак не ме вдъхновява. Защото не ми е много интересно на кое място ще завърши отборът през май и дали ще има своите миг или два международна слава по някой незнаен терен в бившия Съветски съюз (те и Ботев играха на европейската сцена след най-скъпото четвърто място в историята, но сега са във финансов и организационен колапс).

Интересува ме каква е идеята на Ераносян за Локомотив през август 2017-а и по-далече в бъдещето. Искам да знам завинаги ли е погребана школата на Локото. Защото след Гонзо от нея явно нищо свястно не е излязло (по преценка на дузината специалисти, изредили се на поста старши треньор от началото на 21. век), щом и в 13-ата година от онзи велик сезон 2004 пак залагаме на героите от шампионския тим.

Ако пък школата е работила, но някой през годините нарочно е мътил водата на местните таланти за сметка на наемници от всички краища на света с подходящите мениджъри, нека стане ясно кой е този човек.

А Крушарски веднага да му бие шута

Ситуацията в Локомотив изглежда добра в краткосрочен план, но пълна катастрофа в дългосрочен. Ясно е, че клубният бос няма парите на фамилия Дамусчиеви, за да произведе още един галактически тим в България със скъпоплатени звезди.

В същото време се вижда, че от школата нищо не излиза. В дългите времена, в които тук не се даваше шанс на своите, момчетата от Лаута рано-рано свикваха, че тренират футбол само за здраве, а хляба ще си вадят по друг начин.

При подобна мотивация няма как да очакваме от детските формации на Лаута да се пръкнат новите Христо Колев, Аян Садъков или Ераносян. Ако Бог не е дал, какво може да направи пророкът, казват арменците.

Като представител на този забележителен етнос Ераносян отлично знае, че дори да е господ край футболния терен, няма да ожъне нещо от нива, в която с години никой нищо не е посял. Разбирам, че от него се искат победи и бързи резултати, а Ераносян прави онова, в което е сигурен.

Това обаче не означа, че трябва да звъним на пожар на Дайо Джейоба, Гара Дембеле, Даксон да Силва или Воислав Будемирович (онзи с кварталната бензиностанция в Белград). Или пък, вместо да тренира вратарите, Стоян Колев да нахлузи ръкавиците и да застане под рамката.

Такъв Локомотив със сигурност би стигнал до Европа като две и две. Но няма какво да прави там, освен за да бие някой рекорд в Гинес за най-възрастен професионален отбор в международните мачове.

Такъв проект е напълно безперспективен и лишен от смисъл

По стечение на историческите обстоятелства около кадровата ситуация в Локото има и една положителна новина. Добре че навремето Георги Илиев се сети да премести Велбъжд от Кюстендил в Пловдив чак през 2003-а.

Представяте ли си кой набор щяха да са днес звездите от шампионския тим, на които трябваше да разчита Едо, ако Императора си бе избрал Лаута още в първите години на своя възход с ВИС 2?

И още нещо, за което ме подсети един приятел. Съветваме съгражданите от Ботев в никакъв случай да не копират челния опит на Локото. Защото техният шампионски тим е от далечната 1967-а. Колкото и рисковано да е, някой тук, под тепетата, трябва да заложи на местните кадри и пловдивската футболна идентичност.

Защото в тях все трябва да има нещо. Въздухът над Пловдив не е станал друг, въпреки замърсяването напоследък с фини прахови частици. Земята под краката ни също не се е подместила към Разград. Налице са и тефтерите на старите пушки от пловдивските ковачници на футболни таланти.

Не са се загубили и гените на Зума, Чико, Стоичков и останали велики майстори от зеления килим. А там, както вече отбелязахме с онази банална фраза, няма млади и стари, а можещи и неможещи. Но пък и сред младите все трябва да има някой и друг можещ.

Просто са необходими малко усилия, за да бъде открит, и повечко търпение - за да се наложи. Иначе е най-лесно да им покажем вратата и да заложим на старите кучета. Но с едно наум - защото даже да се казваш Мартин Камбуров, все някога идва денят, в който трябва да свалиш калеврите, защото по-младите са започнали да те надиграват. /Марица.бг