Новини

С цървули по дивия Запад? Не става!

На Локомотив му е необходим нов футболен проект. Веднага!

Мнения

от Дончо Донев 4139 прегледа 5

С цървули по дивия Запад? Не става!

Дончо ДОНЕВ

Един от най-популярните филми на моето детство бе комедия за сръбски селяни, тръгнали да покоряват САЩ. С типичната балканска самоирония режисьорът Радивое Джукич караше хората в салоните да се превиват от смях. Във филма се разказва за сръбски селяни, тръгнали с цървули /опанци на сръбски / по дългия път от къщите си, намиращи се в местността, наречена „Където няма къщи“ към бленувания Див Запад. Такава е орисията на всички балкански народи, в това число на българския народ - да търсят щастието си в живота по най-кривите, най-стръмните и най - трънливитe житейски пътеки, обути със свински цървули.
Нещо подобно се случи на Лаута и по време на мача Локомотив – Лудогорец. Четири месеца – от жребия до самия двубой черно-бялата общност бленуваше победа и спечелване на Купата на България, която е единственият трофей, липсващ в клубната витрина. Накрая просто лъсна истината, че настоящият тим на Едуард Ераносян просто няма класата да се противопостави ва мултимилионната селекция от Разград, когато тя реши да играе. А в приятната априлска пловдивска вечер бившият юноша на Локо Георги Дерменджиев бе надъхал така своите възпитаници, че и при 3:0 в тяхна полза се хвърляха като бесни да спасяват безнадеждни топки от излизане в тъч.
Мнозина от разочарованите черно-бели фенове се питаха защо същите тези играчи биха същите тези от Лудогорец преди. Да, но това стана когато делиорманци или бяха в слаба форма, или усилията им бяха насочени кам Шампионската лига. Когато малките черни човечета на Дерменджиев решат да играят, по нашите ширини няма тим, който да им се опре. А и не само по нашите. Изпитаха го сръбските грандове Партизан и Цървена звезда. А Ливърпул и ПСЖ едва се докопаха до хикс срещу тях.
В сряда на Лаута Марселиньо и компания бяха решени на всичко, за да докажат, че успехите им не са плод на бруталните съдийски навеждания, а се дължат на техните умения и труд. А какво изкара срещу тях Локомотив? Един тим от старци-разбойници, които могат (или доскоро можеха) да бият всеки в даден момент, но в друг могат и да станат за смях. Както се получи в някои случаи по време на мача. Има една стара българска поговорка „Когато вълкът остарее, става за кашмер и на селските кучета“. Дано това не се получи с момчетата, които донесоха най-голямата радост в историята на Локомотив и изкараха половин Пловдив на площада. Защото ще се сбъдна за пореден път библейската притча за изпиване на чашата с горчилка.
Срещу Лудогорец лъсна една много проста истина. На Локомотив му е нужен нов футболен проект. Всяка самозаблуда, че настоящият може да продължи, ще доведе до катастрофа в съвсем близко бъдеще. Историята от недалечното минало помни едно изпадане. През 1980 година Локо със златното поколение на Христо Бонев. С Гочо Василев, Станчо Бончев, Тошо Иванов, Джеки Стамболиев и Гальо Пеев, черно-белите отидоха във втория ешелон. Същите тези две петилетки по-рано мачкаха всичко, което се изпречеше на пътя им, но времето просто им беше минало.
Всяко зло за добро, се получи тогава. Вместо залязващите звезди, големия Иван Манолов (Орела) заложи на 19-годишните Аян Садъков и Едуард Ераносян, на деветокласника Георги Йорданов (Ламята), а 25-годишният Красимир Чавдаров беше най-възрастният и взе капитанската лента. Всички те станаха основата на още една славна генерация, която донесе Купата на Лаута, а Ламята и Садъков играха срещу Марадона на Световни финали.
Лошото е, че сега в школата липсват таланти като Аян, Едо и Йорданов. Няма и как да има, след като единственият диретор в последните 20 години, който знаеше за какво става въпрос, бе изритан след елементарна ченгеджийска постановка.
Затова още от тази седмица в Локо трябва да се захванат със селекцията и със специализирана работа с немногото таланти в горните възрасти на ДЮШ. И да не чакат светкавични успехи. Те могат да се постигнат единствено, ако дойде някой и изсипе един чувал с пари, както стана в Разград. Но такъв на хоризонта не се появява. Печелившото решение е ясни цели, здрава работа и търпение. И подкрепа от трибуните, каквато беше на мача в сряда. Има ли я нея, ще го има и Локомотив.
И нещо като послеслов. 14 часа след победата в Пловдив, Лудогорец откри база за школата за 15 милиона лева. По същото време треньорите в ДЮШ на Локомотив вероятно са разчертавали единствения терен – изкуствения, за да могат 3 (три) гарнитури да проведат тренировките си по едно и също време. Е, с цървули към дивия запад не става.