Вижте как Зума два пъти матира Холандия за Мондиал 70 (видео)

00-00-0000 00:00 2239 0

Дончо Донев

Христо Бонев безспорно е един от героите в историята на съперничеството между България и Холандия. За това говори и уважението към великият пловдивчанин от страна на геният Йохан Кройф. Зума има само една загуба от лалетата и тя е на Световните финали във ФРГ през 1974 година. Неподражаемият плеймейкър на Локомотив и националния ни отбор обаче два пъти разплаква оранжевите.
Това става в квалификациите за Мондиал 70 в Мексико. През есента на 1968 г., България и Холандия играят в София, а нашите печелят безапелационно с 2:0. 22-годишният тогава Христо Бонев открива от дузпа, а след това се разписва и Георги Аспарухов-Гунди, с което окончателно поваля гостите. От техния лагер се чуват вопли срещу съдията Бил Андерсън от Шотландия (в събота пак ни свири шотландец – Бил Конъм). В ответния мач в Ротердам изтръгваме 1:1 пред 64 000 запалянковци с важен гол на Бонев, и се класираме за световното.
В тези квалификации звездата на Йохан Кройф още не е изгряла. В състава на лалетата обаче са велики майстори като Роби Рензенбринс, Ринус Израел, Ян Ван Беверен, Вим Ван Ханегем и Вим Сурбиер.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС