Държавата плаща лагерите на юношите от Локо и Ботев

00-00-0000 00:00 210 0

Министерството на младежта и спорта за втора поредна година ще финансира подготвителни лагери за юношески отбори от водещи школи по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол.

Проектът се осъществява заедно с Българския футболен съюз и има за цел да помогне за изграждането на единна система за координация, контрол и спортно-техническо развитие на подрастващите футболисти.

Това лято ще участват юношеските отбори до 15, 17 и 19 г. на 16 клуба - 14 от Първа лига и на двата клуба с най-добри ДЮШ от Втора лига.
По програмата и това лято на лагерите ще се играят приятелски мачове, ще се правят тестове и медицински изследвания в три центъра - Банско, Разлог и Сливен. И тук има новост - Разлог влиза на мястото на Трявна, тъй като разполага с повече терени.
Треньорите ще направят сравнение с данните от миналогодишните изследвания и ще анализират функционалното състояние и развитието на младите футболисти. Според резултатите ще бъдат препоръчани най-подходящите методи за физическа подготовка, които клубовете могат да използват. Всеки отбор ще получи екипировка и пособия за тренировъчен процес според нуждите.
Така беше и през миналата година. Колкото до тестовете, тогава БФС даде оценка “среден 3” за физическите, функционални и двигателни качества на юношите.
Сборовете и в трите възрасти ще се проведат от 25 юли до 25 август, непосредствено преди старта на Елитните групи до 15, 17 и 19 г. На тренировките ще присъстват националните селекционери в съответната възрастова група, за да наблюдават футболистите и да обменят информация с клубните им треньори. Планирани са семинари и обучения.
„Министерството на младежта и спорта работи с Българския футболен съюз по развитието на детско-юношеския футбол. Това е знак, че държавата подкрепя футбола, отделя финансови средства и полага грижи за израстването на младите футболисти, защото те са надеждите ни за бъдещи победи“, коментира Емил Костадинов, съветник на служебния министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС