Грамофон свири, майка плаче в карловския футбол

00-00-0000 00:00 279 0

Грамофон свири, майка плаче. Популярният по нашите земи от поне 100 години лаф с особена сила важи за ситуацията в Карлово. В родното градче на Апостола може да няма пари за разчистване на преспите. Там обаче винаги се намират средства за футболния отбор, който е тъпанът на Б група. На всичкото отгоре не играе мачовете си на стадион "Васил Левски", а на този в Хисаря пред 2 таксита местни кибици, отишли на трибуните, за да не им намерят булките работа вкъщи.

Приказките за възраждане на силния някога карловски тим могат да минат само за пред заблудените в любов към управляващите в града. Или тези, прекалили с местната анасонлийка. Футбол не се възражда с привличането на нискоразредни играчи отвън, изхарчване на едни пари и закриване. Футбол се прави с инвестиции в база и школа. А сега парите на карловските данъкоплатци отиват в джоба на разни среднюрковци, които обличат за по няколко мача резервния екип на Левски (София), отпреди 15 години "Левски" (Карлово) играе с фланелки, подарени от столичния гранд), след което биват изгонвани. Това беше практиката през есента в карловския тим, който държи рекорд в професионалния ни футбол за използвани най-много играчи през първия дял от първенството.

Всичко това можеше да мине в графата "безобидни абсурди", ако в началото на седмицата в родния град на Апостола не бе станало нещо трагично. Мъж почина, тъй като линейка не е успяла да стигне навреме до дома му заради непочистена от преспи улица.

В същата тази седмица общинското ръководство даде пресконференция, на която има глупостта да обяви, че местният "Левски" ще отиде на подготовка в турския курорт Алания. На печелившите честито, както се казва. Със сигурност цифрата, срещу която отборът на треньора Красимир Манолов ще пребивава на турското Средиземноморие, плюс пътните разходи, ще е петцифрена. При това тези средства се харчат за последния в класирането на Втора лига. Nice, а? А в същото време хора си отиват от този свят, щото няма ресурс за поне козметично почистване на улиците в града.
А беше време, когато в Община Карлово се подготвяха руските грандове Спартак (Москва) и Динамо (Москва), пловдивските Локомотив и Ботев, а също и половината А група. Тогава обаче прекрасната преди години база в Баня бе общинска собственост и функционираше. Не бе подарена на един олигарх, който я затри и я затвори. И по този начин отне един доста сериозен поминък на хората в общината.

Това обаче е тема на друг разговор. И на други компетентни органи. Сега на дневен ред е екзотичният лагер на Левски (Карлово) на Турската Ривиера, а след това и победоносният гастрол в Б група. Ще ги следим с интерес.

А с преспите, окаяното положение на спортната база в Карлово и почти сигурното потъване на футбола в града след безумното му изкачване при професионалисти да се занимават само мизантропите.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС