Пловдивчани първи в Диамантената лига за деца

00-00-0000 00:00 131 0

Двама пловдивски лекоатлети бяха наградени през уикенда като крайни победители във веригата „Мтел младежка атлетика“ за 2016 г. Това са 14-годишната Мила Димитрова и 13-годишният Кирил Петков. И двамата са шампиони на България в трибоя за момичета и момчета до 14 г.

„Веригата се провежда за 4-та година и през това време обучихме над 1000 инструктори на детска атлетика, а децата, които се включиха в състезанията са над 100 000. Така че спокойно можем да я наречем българската Диамантена лига за деца“, обяви Антон Бонов от федерацията по лека атлетика при награждаването на "Атлет на годината".

Мила тренира от 4 години в Тракия-96 (Пловдив) при Лидия Гушева. Още от малка тя участва по кросове от училище и оттам се запалила по спорта. Майка й също е бивша лекоатлетка, а като цяло фамилията й е свързана с хандбала. Любимите й дисциплини са скок на дължина и 200 м, но бяга и 400, а също и 100 м. Може да се похвали с лично постижение от 5,29 м в скока.

„Тази година ще участвам на държавното първенство при по-големите - до 16 г., на 200 м и ще се стремя да вляза в тройката. Може и да скачам, но още не сме го решили с треньорката ми“, обяви целите си младата "тракийка".

Мила и Кирил до най-добрите ни атлети за 2016 г. - Мирела Демирева и Тихомир Иванов. Снимки LAP.bg

Кирил Петков пък е възпитаник на бившата ни звезда в хоризонталните скокове Ива Пранджева. Той започнал да тренира през 2012 г. В училище правили отбор за щафета и тъй като нямали четвърти човек, взели него.

„Така тръгнах и сега любимата ми дисциплина е скокът на дължина, имам 5,23 м лично“, каза Кирил, чийто профил в социалните мрежи е с името на звездата на световния спорт Юсейн Болт. Тази зима обаче малкият най-вероятно ще пропусне състезанията заради неотшумяла травма. Не спира обаче да тренира и да се надява, че ще се върне още по-добър в сектора.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС