Жани вае тяло с аеро денс и шоколад

00-00-0000 00:00 231 0

„На никого не му пука дали танцуваш добре. Просто ставай и танцувай. Великите танцьори са велики не заради своята техника, а заради страстта, с която танцуват”, казва легендарната прима Марта Греъм. А лъчезарната Жанета Петкова гласува с две ръце за подобна философия. 19-годишната инструкторка по аеро денс в „Тоталспорт” е наясно колко трудни и сложни са движенията, когато стъпваш за първи път в залата. Страхът да не сбъркаш, да не изгубиш ритъм, притеснението какво ще си кажат за теб другите - всичко това създава известно напрежение у начинаещия. Нещата обаче си идват на мястото само след две-три тренировки и задължителните усмивки за кураж.

„Показвам стъпките и за нула време хората ги научават. Важни са вътрешната нагласа, желанието, мотивацията. Всичко друго оставете на мен”, усмихва се чаровната Жани. Затова в групата хората идват не само за да се разтоварят от стреса и заседналия начин на живот, но и да намерят приятели. „Създаваме общност от позитивни личности, за които е удоволствие да прекарват времето си заедно”, казва инструкторката. Според нея в България груповите тренировки все още не са на почит.

Всеки предпочита да спортува самостоятелно във фитнеса или на открито. В чужбина се събират хиляди и танцуват. Има и много мъже. „А пък е известно, че когато в групата е налице мъжко присъствие, дамите стават по-мотивирани”, казва през смях Жани. Лошата тенденция според нея е, че връстниците не се увличат по спорта. Минават с извинението, че нямат пари, за да ходят на тренировки, а в същото време харчат за цигари и алкохол. Затова целта ми е да запаля по танците повече млади хора, обяснява Жани.

Дългогодишен състезател по спортна аеробика, тя стъпва в залата едва 7-годишна. На 8 диетолог изготвя строг хранителен режим, който да спазва, за да бъде във форма. Въпреки лишенията и тежките тренировки обаче, не смята, че жената трябва да бъде слаба или прекалено мускулеста. „Красотата започва отвътре, от истинското осъзнаване кой си. Нищо няма да излезе, ако се опитваш да подражаваш на някого.

Да гониш фигурата на Ирина Шейк, Миранда Кер или Адриана Лима е чудесна идея, но в нея няма абсолютно никакъв смисъл. Красотата се дава по природа. Можем да подобрим някои детайли, но не сме в състояние да променим цялостната си визия. Единственото, което ни остава, е да се харесваме такива, каквито сме”, убедена е инструкторката.

Да приемаме себе си обаче, означава да се поддържаме. Това важи особено за хора като мен, които служат за пример на останалите. За да идват на тренировките ми, трябва да изглеждам добре. Стремя се винаги да съм във форма, лятото обикновено правя двуразови тренировки, ходя на фитнес, тичам”, разкрива инструкторката. Тя избягва тестените и пакетираните храни, джънк фууд също е табу. Но пък шоколадът присъства в менюто във всичките си форми. Не само защото е полезен, а по необходимост - Жани просто не може без него.

Не излиза от вкъщи и без да си сложи лек грим. Обича да привлича погледите. Вниманието, когато е поднесено фино, я зарежда с енергия. Ала мъжете в момента не са сред приоритетите , тъй като учи първа година „Медицина” и не остава почти никакво време за партита. Пък и директният подход към силния пол не предполага флиртове за една вечер.

„Не че характерът ми е сложен, просто каквото усетя, си го казвам. Не мога да дебна мъжете, да ги обработвам и да ги вкарвам в схеми, въпреки че приятелки ме съветват да правя именно това”, казва Жани, която в момента се е посветила на учението. Планира специализация в чужбина, но задължително връщане в България - за да помага на хората тук. Не се плаши от материалните трудности, защото те са само част от пътя към успеха.

EASY DANCE ЗА НАЧИНАЕЩИ

Тренировките по аеро денс на Жани са в понеделник, сряда и петък от 18.50 до 19.50 часа в „Тоталспорт”. За всеки от часовете тя подготвя собствена хореография, като миксира латино, салса и хаус стъпки. И докато в понеделник и сряда упражненията са по-сложни, петъчните тренировки, наречени easy dance, са специално за начинаещи.

Включват лесни движения с подходящи упражнения за ръце и корем. „Всяка жена е красива, но за да бъде и щастлива, трябва да се обгражда с готини хора и да се зарежда с положителни емоции”, казва Жани. Един от начините за изпълнение на тази рецепта са именно часовете на чаровната инструкторка.


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС