Новини

Ще строим стадион (И). Пак!

Експертна комисия ще решава бъдещето на ст. "Пловдив". И Лаута в списъка за финансиране със заем от Фонда на фондовете

Мнения

от Дончо Дончев 1682 прегледа 0

Пловдив ще бъде включен в кандидатурата на България за общото балканско домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030. Това обаче е единственото сигурно нещо, което се разбра след срещата на кмета на града Иван Тотев с Красен Кралев вчера. Спортният министър дойде лично в Пловдив, за да се срещне с местната управа и представители на ФК Локомотив. Черно-белите настояха за разговора, след като се разбра, че Общината планира да подпомогне строителството на ст. "Христо Ботев" като посредник в осигуряване на финансиране с нисколихвен заем от Фонда на фондовете. По време на срещата настъпи пълен обрат. Оказа се, че за кредита ще кандидатства Община Пловдив, а не ПФК Ботев 1912. Жълто-черните ще могат да се възползват само от част от парите, но това могат да направят и други клубове. Засега не става ясно как общината ще връща бъдещия заем, след като стадионите са отдадени за стопанисване на футболните отбори, а приходите от наеми и концесии са нищожни.

Това е въпрос на бъдещи разговори, коментираха от местната администрация. Иван Тотев и Красен Кралев стигнаха до консенсус Пловдив да представи на експертната комисия възможността да приема мачове от Световното или Европейското първенство на стадион "Пловдив" или на Лаута. Останалите съоръжения тепетата по една или друга причина не подлежат на ново застрояване или реконструкция, с която да постигнат стандартите на ФИФА и УЕФА. Най-вероятно Пловдив ще поиска финансиране за градския стадион в парк "Отдих и култура". И вчера обаче не стана ясно дали бетонната чаша ще се срине изцяло и на нея ще се градят чисто нови трибуни, или пък ще се използва част от съществуващата стоманобетонната конструкция.

Каквото и да е решението, е ясно, че първоначалният план за поетапна реконструкция на стадион "Пловдив" със средства от общинския бюджет пропада. За целта кметът ще предложи общинските съветници да гласуват отмяна на решението за парите за ремонта, заложни в капиталовата програма. Те са общо 15 млн. лева, разпределени в 3 бюджетни години.

Пред журналистите Тотев потвърди, че именно Общината ще кандидатства пред Фонда на фондовете за финансиране на спортни обекти. След това всеки клуб ще може да поиска финансиране, ако Фондът въобще отпусне въпросните средства. В случая от ПФК Ботев 1912 първи се сетили да потърсят такава възможност. Обясних на феновете на Локомотив, че и те могат да кандидатстват. Ще провеждаме всяка седмица срещи до изчерпване на детайлите за концесията", каза още Тотев и с това разкри голямата новина за деня. А тя е, че в 8-ата година на управлението си той най-после ще има приемен ден. Въпросът е дали в кабинета му ще могат да влизат само футболни запалянковци, или и хора с други въпроси.

Обещано от Георги Самуилов на 31 октомври 2018 г.: Не чакам помощ от държавата

Ще осигуря сам финансирането на строежа на стадион "Христо Ботев" и той ще бъде построен до март 2020 година, когато е крайният срок. Това обеща на първата си пресконференция (б.а. 31 октомври миналата година) мажоритарният собственик на ПФК "Ботев" (Пловдив) Георги Самуилов.

Ето какво обеща той: "Поел съм ангажимент за стадиона и ще го спазя. Извършили сме сериозно обследване. Призовавам да спрат въпросите кога ще стане това. Не очаквам помощ от държавата, а ще осигуря сам финансирането да изграждането на спортния комплекс. Около 20 милиона лева ще струва изграждането на стадиона, като това ще превърне комплекса в един от най-модерните в България и на него да може да се играят мачове от евротурнирите. Няма да бъде лесно, но съм уверен, че ще се справим", добави Георги Самуилов.

Бизнесменът обаче призна, че очаква подкрепа от спортната общественост в Пловдив за завършването на това тежко начинание, което ще даде тласък на футбола под тепетата.

Шефът не скри, че ПФК Ботев 1912 има дългове към различни институции и НАП в размер на 360 000 лева, но те не са толкова големи и се погасяват. Георги Самуилов добави, че се е захванал с Ботев заради голямата обществена значимост на пловдивския клуб. Той добави, че амбицията му е той да е сред водещите отбори и нас.

Вместо Крушарски: Общината плати проекта за концесията на Локомотив

Община Пловдив е броила 42 000 хиляди лева за изработването на инвестиционния проект за отдаване на концесия на стадион Локомотив и за терена, отреден за строителство на тренировъчна база на черно-белите в ЖР "Тракия". Това призна кметът на града Иван Тотев вчера. След пазарлъците миналата есен кой да плати хонорарите за експертите, изготвящи концесията на комплекса в парка зад ВСИ, общината е решила да поеме разходите.

ПФК Локомотив 1926 вече има три провалени концесии - две за стадиона и една за подлеза на Централна гара. Очаква се поредният договор за отдаване на стадиона да бъде подписан до края на лятото, като не е ясно по чия вина е протакането.

Коментари