Новини

Пловдив домакинства тенис турнир за деца на световно ниво

Три момичета от топ 10 в ранглистата на Стария континент участват в Европейската отборна зимна купа, казва директорът на надпреварата Георги Чочев

Мнения

от Юлиян Ангелов 2250 прегледа 0

Пловдивчанинът Георги Чочев е директор на Европейската отборна зимна купа, която ще се проведе от 1 до 3 февруари в тенис залата на "Атаро Клима". 33-годишният Чочев е треньор в ТК "Пловдив" на едно от трите наши момичета, които ще представляват България - Мария Рогачева.

Ето какво разказа Георги Чочев специално за читателите на вестник "Марица":

- Имате любопитна история в тениса. До 18-годишна възраст сте бил в топ 8 за всяка възрастова група. Съжалявате ли за това, че не продължихте активно да практикувате тенис?

-Това е много любопитна и романтична тема, към която все по-рядко искам да се връщам, защото съжалявам, че съм спрял на толкова ранна възраст. Нещата можеха да се развият по по-различен начин. Тенисът е страшно труден спорт и затова уважавам всички деца, които иска и го практикуват. Има много пътувания, тежки ситуации, изнурителни тренировки. Много средства са необходими.

- Треньорската ви кариера е започнала в "Локо 98"...

- Да, при Милко Милев. Имах разговор с него, той прие радушно идеята да съм при него. Той е един човек, които ми е дал началния тласък в професията треньор. С Милко Милев, когато той прохождаше, започнах да тренирам и аз. По тениса ме запали моята сестра. Преди това тренирах футбол в Марица. Александър Александров е човекът, който ме закара на стадиона край Захарната. Тренирах футбол. Няколко пъти ходих да гледам сестра ми как тренира. Милко ми подаде ракета, аз я поех и останах на корта до ден-днешен.

-Баща ви е един от най-известните пловдивски лекоатлети на дълъг и троен скок (б. а. Атанас Чочев, лекоатлет, 8.19 на дълъг скок и 16.86 на троен). Как така не се запалихте по неговия спорт?

- Той никога не ме е карал да съм атлет. Помогна ми много, като станах тенисист. Провеждаше физическата ми подготовка. Не само на мен, но и на Димитър Толев (шампион във всяка една възраст на България), на Тодор Енев. Имах силни резултати в атлетиката. Явявал съм се на републиканско по лека атлетика и имам резултати в топ 3 по онова време.

- В момента сте треньор в ТК "Пловдив". Поводът за интервюто с вас е Европейската зимна отбора купа по тенис до 14 години, домакин на която е вашият клуб и залата за тенис на "Атаро Клима". Разкажете ни нещо за това събитие.

- Определено нашата зала е номер 1 в България. Тя е отопляема. В Пловдив само тя и залата за атлетика са затоплени. Има много специална настилка. Отдолу е с гума и така предпазва децата от травми. Друг плюс е системата "PlaySide", която притежаваме само ние в Източна Европа. Американски бранд е и собственикът на "Атаро Клима" инвестира доста пари в нея. Това е един своеобразен Биг Брадър. Десет камери, които заснемат играта ти от различни ъгли и се прави детайлен анализ на нея. За това с каква динамика се движиш, колко процента вкарват първи сервис, втори сервис, кой е по-силният ти удар. Огромно богатство. Скъпа техника, но много помага на състезателите. Новак Джокович работи с нея и тя му помага. Ще споделя с вас, че човек от щаба на сърбина има покана да дойде в нашата зала. Той прави видеоанализи на всички играчи и ще ни даде насоки и ние да повишим ефекта от системата.

- Джокович ли беше вашият избор на Аустрелиън оупън?

- Следих всички мачове. Джокович беше стабилен, но аз бях убеден, че Надал няма начин да загуби. Мачът започна с този ранен пробив, това обърка схемата на Рафа. Джокович заслужаваше победата: сервираше много добре, имаше хубав ретур, добре играеше от задна линия. Даже и Надал призна, че Джокович нямало как да бъде победен.

- Да се върнем към турнира от 1 до 3 февруари. Какво представлява той?

- Досега в Пловдив не се е провеждал такъв тип турнири. Той е от веригата Зимни купи. Момичета до 14 години. Играят по три момичета от страна. Играят се два сингъл мача и един на двойки. В нашия отбор са Анастасия-Александра Николова (игра финал в Чехия наскоро), Йоанна Радулова и Мария Рогачева. Участници освен България са: Холандия, Сърбия, Норвегия, Швеция, Испания, Турция и Румъния. Много силен турнир се очертава. Имаме три участнички в топ 10 на Европа. Смятам, че ще бъде много интересен турнир. Финансов стимул директен за победителите няма. Можеш да получиш спонсорство евентуално. Аз съм директор на проявата. Имаме помощ от Федерацията по тенис, "Атаро Клима", доста благодетели още помагат. Организацията на турнира е доста голяма. Дано повече хора да подкрепят нашия отбор. Осемте отбора са разделени в две групи. Първите два отбора от турнира се класират за финалите, които ще са в Англия. Там ще стане ясен отборният зимен европейски шампион.

- Кажете нещо по-подробно за турнира.

- Откриването ще е в петък в 9 часа. Щастлив съм, че Цветана Пиронкова прие да е патрон на турнира. Кметът Иван Тотев също ще участва в церемонията.

- Как се осъществява подготовката на тези отбори за Зимните купи?

- Залата на "Атаро Клима" прие лагера на двата отбора (момчета и момичета) до 14 години. В сряда момчетата тръгнаха за Белгия, където ще участват в същия турнир. Давам ви нова новина. За кондицията на двата отбора по време на лагерите се грижеше треньорът Димитър Гушев. Смятам, че той помогна много на момичетата и момчетата. Конкретно Мария Рогачева, която е от нашия клуб, всяка седмица има 4 пъти тренировка при Димитър Гушев. Не може да печелиш мачове, които продължават по 3-4 часа, ако нямаш необходимата кондиция. Резултатите от този лагер и работата, която треньорите и състезателите свършиха през цялото време в залата на "Атаро Клима", ще си проличат в мачовете от първи февруари.

- Нещо повече за програмата "Новите шампиони", какво представлява тя?

- Много успешна програма. До миналата година тя се наричаше 3Т (тенис, тайм, талант). Много силни деца излязоха от нея. Едно от пловдивските деца-чудо Катерина Димитрова, която е от нашия клуб (ТК "Пловдив"), е в топ 4 на Европа. Програмата осигурява пълна стипендия за 6 или 7 турнира в България и Европа. Пътуват с личен треньор, всички заедно с микробус на федерацията. Получават прекрасни условия и това ги кара да се чувстват специално, помага им да се развиват. Да не спират заради липса на финанси. Федерацията помага много на децата.

Коментари