Новини

Корупционен скандал разтресе белгийския футбол

Футбол

от Дончо Донев 408 прегледа 0

Корупционен скандал разтресе белгийския футбол

Невиждан по размери корупционен скандал разтресе белгийския футбол. Местната полиция арестува вчера един от най-известните агенти на играчи в страната Моги Баят. Задържани за разпит са още треньорът на шампиона Брюж Иван Леко, бившият наставник на гранда Андерлехт Херман ван Холсбеек и няколко съдии от елитното първенство – включително и топреферите Себастиан Делфериер и Барт Вертентен.
Според информациите от местните медии разследването е за пране на пари и манипулиране на резултатите от мачове. Разпитан е и друг футболен агент – Душан Велкович, пише „Де Стандаард“.Акцията е изключително мащабна. Участвали са 220 полицаи, които са обискирали 44 офиси и къщи на териториите на Белгия, Франция, Люксембург, Кипър, Сърбия, Македония и Черна гора.

Във връзка със следствието и заради търсене на доказателства са направени обиски в офисите на Брюж, Андерлехт, Стандард (Лиеж) и Генк.

44-годишният Моги Баят е бивш директор на Шарлероа, но в последните години работи като футболен агент и е сред най-авторитетните играчи на местния трансферен пазар.

„Баят е арестуван във връзка с течащо разследване в белгийския футбол“, коментира говорителят на прокуратурата Венке Роген, но не разкри повече подробности за акцията.

„Манипулирането на мачовете разваля всеобщата представа за спорта. Нашата съдебна система е за прилагането на феърплей“, обяви правосъдният министър Кун Геенс.

След разследваните сделки на Баят са трансфери на треньора Мишел Прюдом, халфа на Андерлехпт Адриан Требел, крилото на Генк Диумерси Ндонгала и нападателя на Стандард (Лиеж) Оби Оуларе. Проучват се направените от Велкович сделки за треньора Александър Янкович, левия бек Филип Младенович (сега в Лехия Гданск) и защитника на Стандард (Лиеж) Милош Косанович.

Любопитното е, че Шарлероа, който е собственост на Мехди Баят – братът на Моги Баят, не е сред разследваните клубове.

„Напълно съм в неведение за случващото се. Нямам идея какво прави брат ми. Шарлероа като клуб не е замесен в този случай и не е разследван“, коментира Мехди Баят пред в. „L\'Avenir“.

Коментари