Новини

Първата титла на Ботев стана на 89

Ботев

от Дончо Донев 614 прегледа 0

Първата титла на Ботев стана на 89

На днешната дата през 1929 година „Ботев“ Пловдив става Държавен първенец за първи път в своята история, съобщава официалният сайт на клуба. Така е прекъсната хегемонията на софийските и варненските клубове, считани до този момент за фаворити.

Титлата е спечелена по категоричен начин, след като първо в градското първенство „Ботев“ записва впечатляващите 9 победи и 1 равен, с което окупира върха, а в последвалите двубои със съименника си от Пазарджик, имащи за цел да излъчат областния представител в Държавното първенство, „жълто-черните“ постигат разгромни победи с 5:1 като домакин и 4:2 като гост.

Така се стига и до директните елиминации за титлата, в които „Ботев“ побеждава последователно бургаския „Левски“ с 3:1 и варненския „Шипченски сокол“ със същия резултат.

На 3 октомври 1929 година в София, на игрището на стадион „Юнак“, „Ботев“ се изправя срещу местния „Левски“ в битка за трофея. До този момент нито един от двата клуба не е вдигал най-престижното футболно отличие и залогът е огромен. Въпреки преобладаващата домакинска публика, няколкостотин привърженици на канарчетата подкрепят неистово своите любимци, които в крайна сметка успяват да им се отблагодарят.

Първото полувреме на срещата завършва при нулев резултат, като първоначалният домакински натиск е отблъснат и „жълто-черните“ изравняват играта на терена. През втората част двата отбора вдигат темпото и атаките към двете врати се редуват една след друга. Така се стига до 81-та минута, когато „Ботев“ получава правото да изпълни корнер, след който легендарният Никола Щерев – Старика с глава матира „синия“ вратар Мазников и „жълто-черните“ повеждат в резултата. Стихийният натиск на „Левски“ в последните минути е умело отразен от пловдивчани и „Ботев“ става Шампион на България!

Радостта на съгражданите ни от постигнатия успех е неописуема. Стотици жълто-черни сърца понасят на ръце любимците си по софийските улици, а пристигането на шампионите предизвиква истинска еуфория. Клубът е посрещнат тържествено на Централна гара от духов оркестър, кмета на града Божидар Здравков, председателя на спортната област Щиплиев, видни общественици и симпатизанти. Стоянов, Георги Бичиров, Найден Радомиров, Александър Касъров, Янко Самоковлиев, Димитър Лафчиев, Никола Щерев, Станчо Проданов, Вангел Каунджиев, Кирил Радомиров, Михаил Дичев, Георги Бояджиев, Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.

Коментари