Новини

Наградиха Гочо за 50 г. от олимпийското сребро

Мнения

от Дончо Донев 1714 прегледа 0

Наградиха Гочо за 50 г. от олимпийското сребро

Осем от героите, завоювали сребърни медали на олимпийските игри в Мексико през 1968 г., бяха почетени от Българския футболен съюз по повод половинвековния юбилей от най-големия успех на наш футболен тим на олимпиада. Мегазвездата на Локомотив Пловдив Гочо Василев, Стоян Йорданов, Атанас Геров, Кирил Ивков, Ивайло Георгиев, Михаил Гьонин, Георги Цветков и Иван Зафиров получиха специални фланелки - реплика на екипите, с които достигат до финала на най-големия спортен форум. По различни причини на церемонията не успяха да присъстват техните някогашни съотборници Петър Жеков, Евгени Янчовски и Аспарух Никодимов. Гочо е и единственият представител на пловдивски отбор с медал от футболния турнир на Олимпиада.
"Още съжалявам, че не станахме Олимпийски шампиони. Съдията лошо ни закла на финала, а ги бяхме грабнали унгарците. Без реферска помощ нямаше как да ни бият", сподели пред "Марица" Футболист №1 на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония за ХХ век.

На официалния обяд ветераните от славния отбор бяха приятно изненадани от футболисти на представителния ни тим, а лично селекционерът Петър Хубчев изнесе поздравително слово. "Изпитвам изключително уважение към всички вас, тъй като вие бяхте героите във времената, в които аз се запалих по футбола. Не мисля, че е пресилено да се каже, че предвид обстоятелствата, вашият успех е дори по-значим от четвъртото място на световното първенство в САЩ\'94. Не намирам подходящите думи, за да изразя възхищението си от всички вас като спортисти и като личности. Наясно съм, че в миналото се приемаше за напълно нормално България не просто да се класира на голям форум, но и да се бори за първите места; благодарен съм, че в настоящите времена, когато това не е така, вие неведнъж сте изразявали силната си подкрепа за треньорския щаб и за футболистите на този национален отбор. Пожелавам ви здраве и дълголетие и да продължавате да бъдете жив пример за подражание за новите поколения", заяви Хубчев.

На Олимпийските игри в Мексико Сити България постига най-големия си успех на този форум, като разгромява Тайланд със 7:0, завършва 2:2 с Чехословакия и надделява с 2:1 над Гватемала в предварителната група. На четвъртфинала завършваме 1:1 с Израел и след жребий продължаваме на полуфинал, където в драматичен мач надвиваме Мексико с 3:2. Това очевидно се оказва непростим грях за домакините - в сблъсъка за титлата техният съдия Диего де Лео гони трима български футболисти (Ивков, Начко Михайлов и Меци Веселинов) и въпреки бурните протести от трибуните на практика подарява победата на Унгария с 4:1. Финалът се играе на 26 октомври 1968 г. на стадион "Ацтека" пред 75 000 зрители.

Честванията по повод на юбилея ще продължат и през следващия месец. Българският футболен съюз отново поздравява героите от Мексико\'68.

Наградиха Гочо за 50 г. от олимпийското сребро

Коментари