Новини

Момчетата с 2 килограма по-слаби, но здрави

Свят

от Юлиян Ангелов 538 прегледа 0

Момчетата с 2 килограма по-слаби, но здрави

Панчо Благоев, човек на "Марица" в Тайланд

12- те млади футболисти и техният треньор се чувстват добре, а някои от тях са започнали да приемат нормална храна и да ходят без помощ.
На пресконференция тази сутрин, д-р Тонгчай Лертвилайртанапонг, здравен инспектор от МЗ съобщи, че последната група от петима оцелели, изведени от пещерата вчера, са в добра здравна кондиция. Имат нормална температура и кръвно налягане. Само един от тях има признаци на възпаление на белите дробове , каза той.

Д-р Тонгчай съобщи, че всички оцелели са пристигнали в болницата в Чианг Рай в задоволително физическо и психическо състояние. Вчера се появиха спекулации, че децата са били успокоявани, преди да излязат от пещерата. Премиерът Прают Чан-оча обаче отхвърли спекулациите, но призна, че им е дадена анксиолитика, за да намалят безпокойството.

Всеки от оцелелите е загубил средно два килограма тегло, след като са гладували първите 10 дни и е трябвало да приемат само ограничени количества енергийни храни, след като са били открити от спасителния екип.

Момчетата и треньорът се държат в изолационно отделение и докато те могат да комуникират помежду си, не им е разрешен близък контакт засега. Семействата на четирите момчета изведени първи от пещерата са ги посетили, но са държани на два метра от тях. Втората група оцелели, евакуирани в понеделник, днес ще могат да се видят със семействата си, след като се установи, че се възстановяват добре без сериозни инфекции. Ще им бъде позволено да приемат нормална храна тази вечер.

Хиляди водолази и доброволци участвали във високорисковата спасителна мисия ще получат специални здравни карти за медицинска помощ, в случай че по-късно развият някои симптоми на болести, които могат да бъдат свързани с операцията в Tham Luang.

Коментари