Новини

Лео Меси надъхва момчетата в пещерата ВИДЕО

Свят

от Юлиян Ангелов 429 прегледа 0

Лео Меси надъхва момчетата в пещерата ВИДЕО

Панчо Благоев, човек на "Марица" в Тайланд

Подкрепа и най-добри пожелания към младежкия футболен отбор от Чианг Рай, продължават да пристигат от цял свят. Видео с поздрав от Лионел Меси публикува на своята страница във Фейсбук посланикът на Тайланд в Буенос Айрес, н.в. Narisroj Fuangrabil. В него аржентинската мегазвезда окуражава момчетата като им казва на испански "Juntos Es Possible", който се превежда като "заедно е възможно".

Рок звездата и бивш член на Оазис Лиам Галахър отговори на въпрос в Twitter от тайландския потребител Карбоди Нагамит, какво би казал на децата в пещерата Там Луанг 13, с текст на песен от албума Heathen Chemistry, "Hold up, Hold on...

Илън Мъск пусна туит в който съобщава, че в понеделник е посетил пещерата Tham Luang. Космическият изследовател е посетил и тази сутрин базовия спасителен лагер, който се намира в зала 3. Мъск е предоставил на спасителите прототипа на своята миниподводница, която да използват ако се наложи при евакуирането на последните 5 деца от пещерата.

Току-що се връщам от Зала 3, пише Мъск в поста си в Tweeter. Миниподводницата е готова, ако се наложи. Направена е от ракетни части и сме и дали името на детския футболен отбор Wild Boar. Оставяме я тук в случай, че потрябва, пише още милиардерът.

Тази сутрин обаче водачът на операцията Наронгсак Осотанакорн заяви, че оборудването, което Мъск е дал на спасителите не е приложимо в мисията. "Оборудването му е технологично сложно и напреднало, но не можем да го вкараме в пещерата за тази мисия", каза ексгубернаторът на Чанг Рай.

В същото време във Фейсбук страницата си тайландските географи, изследващи пещерата, съобщават за посещението на екипа на SpaceX : Благодарим ви, че ни изпратихте много полезни уреди и ръководства от инженерния екип. Това е чест за водещия екип на тайландските географи, който се присъединиха към операцията. Искаме да имаме хубаво време в Тайланд, пише в публикацията, написана на английски език.

Днес обаче в района на пещерата заваля, за кратко но интензивно. Според експертите нивото на водата в пещерата остава непроменено. Засега.

От графиката по-горе се вижда тактиката на спасителните екипи по извеждането на децата. Всяко момче е придружавано от двама водолази, които носят както своите кислородни бутилки, така и тези на момчетата. Малките футболисти имат само кислородни маски на лицата си.

Общата дистанция до изхода на пещерата е 3.2 км. Преминават се няколко подводни участъци, някои от които много тесни, през които децата се промъкват сами. Те са вързани с въжета за двойката водолази, освен това по пътя има фиксирано още едно въже.

Общо под водата децата и спасителите им прекарват 3 часа!

Опасният участък на пещерата свършва до т.нар. зала 3 в която е базовият спасителен лагер. Оттам до изхода на пещерата остават 2 километра.

Коментари