Новини

Вторият етап от спасяването на децата е в ход

Спорт

от Юлиян Ангелов 3323 прегледа 0

Панчо Благоев, човек на "Марица" в Тайланд

Вторият етап на спасителната операция е в ход! Това обяви преди минути на брифинг с медиите шефът на екипа Наронгсак Осотанакорн, екскгубернатор на провинция Чанг Рай.

Спасителните екипи са влезли в пещерата около 11 часа тази сутрин /7 часа бг време/ и се очаква първите деца да бъдат изведени след 18-19 часа, ако всичко върви по план. Надяваме се днес да действаме по-бързо от вчера добави г-н Осотанакорн. Той обясни отново, че прекъсването на спасителната мисия се налага, за да могат водолазите да осигурят пътя към изхода с кислородни бутилки. Децата които се намират в пещерата са в добро състояние и се надявам мисията да приключи успешно, каза още ексгубернаторът. Той помоли медиите да не пречат на операцията визирайки подслушването полицейски радиостанции и спасителите вчера и ползването на дронове. Нарушителите ще бъдат разследвани от полицията предупреди шефът на спасителната мисия.

В Тайланд ползването на дронове е разрешено само след регистрация в полицията. Наказанието е солена глоба и дори затвор!

Треньорът Екапол Чантанавонг е един от четиримата изведени от пещерата Tham Luang, стана тази сутрин Първоначалните намерения на спасителите бяха първи да напуснат тези, които са в най-добро здравословно състояние. По препоръка на австралийския медик д-р Ричард Харис, който е прегледал децата на място, екипите са започнали извеждат най-слабите. Сред тях е 25-годишният треньор, който е отказал да се храни с оскъдните запаси с храна, които отборът е носил себе си, за да има за децата,съобщава днес най-големият англоезичен вестник в Тайланд Bangkok post.

Междувременно стана ясно, че състоянието на едно от децата, което беше определено като най-тежко е започнало да се подобрява. В момента първите 4 спасени се намират на 8 етаж на болницата в Чанг Рай, който беше освободен за 13-та от пещерата.

Очаква се спасителна операция в пещерата Tham Luang да бъде възстановена късно тази сутрин или в ранния следобед. Операцията беше прекратена, за да могат водолазите да заредят бутилките си с кислород и да подготвят оборудването си за извеждането на останалите 9 деца от пещерата. 90 водолази, 50 които от чужбина са включени в спасителния екип.

Прогнозите за обилни валежи и наводняване на пещерата наложиха привеждането в ход на най-рискования вариант за спасяването на децата. По пътя навън те ще трябва да плуват и гмуркат под вода с водолазно оборудване през изключително тесни подводни пасажи.

Но снимката:

Линейки потеглиха към изхода на пещерата тази сутрин

Коментари