Новини

Станах французин, за да свалям гаджета. Получи се!

Поведението на руските момичета, или по-скоро нарастващият им интерес към чужденците е основна тема за дискусии на този Мондиал

Футбол

от Юлиян Ангелов 1570 прегледа 0

Една от основните теми за обсъждане на Световната купа през 2018 г., в допълнение към футбола, беше поведението на руските момичета, или по-скоро нарастващият им интерес към чужденците. Кореспондентът на "BUSINESS Online" Разим Сабиров провери дали това наистина е така.

Работата е в шапката

За да се насладите на атмосферата на Световното първенство, не е необходимо да купувате билети за луди пари и да отидете на стадиона. Има по-бюджетен вариант - отидете във фен зоната или просто да се разхождате из центъра на града. В Казан на улица "Бауман" по всяко време можете да срещнете чужденец и да размените с него няколко думи. Местните момичета също знаят за това и не пропускат момента си.

Вечерта в навечерието на първия мач от груповата фаза между Франция и Австралия излязох от къщи и се насочих към главната пешеходна улица на града. По пътя се срещнах с трима фенове на френския национален отбор - Жустес, Жак и Пир. Любезно се съгласих да им разкажа за основните забележителности на града. След като поседяхме на кафе, на раздяла те ми дадоха синя шапка с надпис "Франция".

Когато студът и вятърът в Казан бе заменен от изтощена топлина и горещо слънце, си спомних за подаръка на новите ми приятели. С шапка и слънчеви очила поех да правя моя си бизнес. По пътя бях спрян от две момичета, които ме помолиха за обща снимка. Бях малко изненадан, но се съгласих мълчаливо.

- О, аз ще пратя на Кристинка снимката с французина. Ще се пукне от яд, каза едната от тях. След това признах, че съм местен. Те се разсмяха и се разделихме. И тогава ми щукна една идея: "Ами ако минавам по "Бауман"?.

Сложих очила и шапка със символите на Франция и отидох там. И какво мислите? След около три часа около десет момичета се приближиха до мен! Грозните красавици ме приближаваха и предлагаха да си направят селфи с мен. Те се опитаха да говорят на английски. Аз естествено им отговорих, въпреки че поздравът за по-голяма убедителност беше на френски: "Bonjour, момичета!". След това настъпваше моята езикова импровизация, като с тези изрази речниковият ми запас от френски думи се изчерпваше.

– Здравейте, а може ли снимка с вас?
– Да, разбира се, - отговарях аз.
– А вие от кой град във Франция сте?
– Марсилия (понякога това беше Париж, друг път Ница)
– А какво работите?
– Журналист (програмист, мениджър, търговец на автомобили)
– Сам ли дойдохме?
– Да (не).
– Навярно ви е скучно тук? Дайте телефона си, ще ви напиша моя номер.

Обикновено моят диалог с момичетата преминаваше по този начин.

И не само момичетата ме взеха за турист. Например две баби се разхождаха малко зад мен и обсъдиха моя външен вид, а също и хвърлиха предположения на колко години съм и откъде съм. "Млад французин. Сега има много от тях тук. Парите му вероятно са много, щом е дошъл тук. А при нас ще вдигат пенсионната възраст, казват...". Даже възрастен французин ме попита нещо на родния си език. Оказа се някак неудобно.

Как ме разкриваха?

Първо ще кажа, че само два красиви (но не много умни) момичета накрая вярваха, че съм гражданин на Франция. Другите ме хванаха по "местни" знаци. Да, да, това не е толкова просто! Първото момиче и нейният приятел осъзнаха, че нещо не е наред, когато видяха моя iPhone. Причините бяха три:

1) руски интерфейс
2) приложения за мобилно банкиране, поща Yandex и др.
3) Код на руските телефонни номера при обаждане

Като ме разкриваха, измърмориха нещо за шарлатанин и маниак, обърнаха се и си тръгнаха. Така че, ако наистина искате да объркате някого, преведете си телефона на английски и махнете руските приложения от него.

Второто нещо, което ме издаде, беше акцентът. Правете разговори на английски и се занимавайте с произношението. В моя случай разговорът продължи не повече от минута, а след това чух обвинения в моя адрес: "Вие сте руснак!". Е, всъщност татарин...

Ако се правите на французин - научете поне няколко фрази на този език. Едно от момичетата, които искаха да ме срещнат и вечерта, за моето нещастие знаеше френски. Но аз не.

Повече атрибути - повече шансове

Най-активният период, когато момичетата идваха да се запознаят с чужденци, беше в началото на турнира. Сега интересът към новодошлите улегна малко. Но той все още е налице. За подготовката на тази статия отново реших да повторя моята френска кампания. Този път обаче никой не дойде при мен. И тогава започнах да разбирам причините за тази разлика и стигнах до следните изводи:

1) Момичетата са по-склонни да се запознаят в кафенета и барове;
2) Колкото повече чужди атрибути (шапки, ризи, шалове, знамена и т.н.) имате на вас, толкова повече шансове да бъдете погрешно взет за турист;
3) Момчета, които не говорят руски, имат повече шансове.

Ще обясня третата точка по-подробно. Една нощ влязох в нощен клуб, разположен в центъра на града. 35-40% от посетителите са чужденци, но сред тях се срещнах с двама души, които се оказаха от Киргизстан. Говореха много бързо на собствения си език. Освен това единият удряше здраво по масата. Дори аз повярвах, че са французи...

Между другото в нощните клубове картината рязко се променя - момичетата се държат по-скромно, за разлика от подпийналите туристи, но това не е пречка за нови запознанства.

Момичета, бъдете внимателни, иначе след по-малко от една година ще трябва да се заинтересувате от цената на памперсите.

Коментари