Новини

Апостол Попов: Ботев е тимът на сърцето ми

Защитникът, който два пъти е пазил в официален мач на вратата, има две предложения от България и едно от Румъния

Ботев

от Апостол Попов, футболист на Университатя Крайова 13781 прегледа 0

Апостол Попов е български футболист, защитник. Роден е в Пловдив на 22 декември 1982 година. Играе в ФК Университатя Крайова. Започва първите си стъпки във футбола в детския тим на Спартак Пловдив, после е играл в Белите орли, Хасково, Ботев и ЦСКА. Има четири мача за националния тим.

През януари 2008-а Попов подписва договор с Ботев (Пловдив) като свободен агент. Докато е в Ботев, на Попов му се налага да играе като вратар в официален мач. Това се случва на 14 март 2009-а в мач между ПФК Ботев (Пловдив) и ПФК Левски (София). Вратарят Лилчо Арсов получава втори жълт картон заради нарушение срещу Георги Иванов в 88-ата минута. Ботев няма право на повече смени и на вратата трябва да застане полеви играч, тъй като Апостол е пазил в някои от тренировките, решава той да стане, макар че и Димитър Петков-Макето също иска да стане, но отстъпва на Попов. Така той пази 5 минути, като дори и спасява един удар на футболистите на Левски и запазва вратата си суха. За втори път Апостол Попов застава като вратар в последните минути от мача Левски-ЦСКА на 8 март 2014 г. на стадион "Васил Левски".

Апостол Попов бе любезен да даде интервю за читателите на вестник "Марица", в което разкрива би ли се завърнал отново в "Ботев".

- От няколко дни си в Пловдив. Как върви кариерата ти и възможно ли е отново да облечеш жълто-черния екип?

- До 30 юни съм играч на Университатя Крайова. После ще видим. Със сигурност напускам Крайова. Разбрах се с ръководството. Аз искам да играя. Имам две предложения от България и едно от Румъния. Ботев е клубът на сърцето ми. Оттук започнах за големия футбол и желая един ден да завърша кариерата си тук. Дали този ден е настъпил, не знам. Като бях в Румъния, следях изявите на Ботев. Жалко е, че не успяха да стигнат финал за Купата на България. Публиката е невероятна. Тя е 12-ият играч на терена. За мен ще е чест отново да нося фланелката на любимия ми клуб. Чувствам се в отлична форма и мога да играя до 40 години.

- Как се стигна до трансфера ти в Ботев през 2008 година?

- Дойдох в Ботев по покана на Марин Бакалов, макар че имах предложения от два клуба с по-висока заплата. Играх жълто-черния екип тогава, тъй като отборът е с традиции в българския футбол. От малък съм бил поне 1000 пъти в агитката. Баща ми ме запали. Гоних топките на големите футболисти на отбора.

- Коментарът ти за ерата "Христолов"?

- Помня, че тръгнахме тогава много добре. Тенчо Тенев беше треньор. Представихме се отлично. После дойде спад в играта. Имаше проблеми, после Димитър Христолов, но той, докато бях, там правеше всичко. Плащаше редовно. В един момент спря да плаща и не знам по какви причини. Даваше иначе редовно пари.

- Как виждаш в момента Ботев?

- Имат добър отбор и колектив. Контактувам с футболистите на отбора. Николай Киров е изградил стойностен тим и играят добър футбол.

- Голямата болка на феновете е Колежа.

- Тя е болка на всички ботевисти. Най-скоро време трябва да се направи всичко възможно Колежа да се довърши и да се върне Ботев там, където му е мястото.

- Взе купата на Румъния? Каква емоция изпитваш, като вдигна
трофея?

- Винаги е страхотно чувството да спечелиш купа. Това е най-хубавото нещо. Осмисля труда на футболиста.

- Каква е разликата между българския и румънския футбол?

- Има малка разлика. Румънският шампионат е малко по-добър. Като бази обаче няма място за сравнение. Стадионът на Крайова го направиха сега за 30 000 зрители. Струваше 50 милиона евро.

- Кога ще видим хубави спортни съоръжения в България?

- Надявам се по-скоро. Проектът на стадион "Ботев" беше доста добър.

- Как ти минаваше един ден в Румъния?

- Не ми беше трудно. Адаптирах се бързо. Научих румънския език. В началото бях сам. След два месеца дойде Христо Златински, Валентин Илиев, а после и Радослав Димитров-Меси.

- Мнението ти за Лудогорец и тяхната доминация в нашия шампионат през последните години?

- Каквото и да кажа, ще е малко. Супер са. Носят пари на другите тимове. Вдигат коефициента в Европа на България. Лошото е, че не играят толкова много българи в отбора. Но като гледам какви млади перспективни юноши имат, значи имат бъдеще.

- След няколко дни започва Световното по футбол в Русия. Кой е твоят фаворит за титлата?

- Моят фаворит бе Холандия, но те не се класираха. Ще държа за Бразилия. На това Световно изненадата ще е Белгия.