Големият Тумби: Мачовете с Левски бяха празник

06-04-2018 07:00 1887 0

Легендарният футболист на "Ботев" Георги Попов - Тумби сподели спомените си от мачовете на "жълто-черните" срещу "Левски" в навечерието на двубоя между двата отбора от 28-ия кръг в Първа лига.  Срещата е утре от 14.30 часа в Коматево.  Бързоногото крило на "Ботев" и националния отбор заяви, че "сините" са любим съперник на "канарчетата" и освен доста успешни за пловдивчани срещите между двата отбора винаги са били и изключително атрактивни за зрителите.

"Вървеше ни в мачовете срещу "Левски". Разбира се, те също са ни побеждавали не един и два пъти, но като цяло обичахме да играем срещу тях и много често нещата на терена ни се получаваха. Имахме сходни стилове на игра и срещите помежду ни бяха много атрактивни. Стадионите винаги се пълнеха, а хората си тръгваха доволни от това, което им предлагахме", спомня си Тумби, който е сред поканените за юбилейни мач между ветерани на "Ботев" и "Левски" по повод 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов.

"Тогава футболът беше празник. Съперничеството беше само на терена, където и тогава, както и сега прихвърчаха искри, но всичко свършваше с последния съдийски сигнал. В днешно време омразата като че ли често взима връх, а не бива да бъде така. Много хора вече се страхуват да водят децата си на стадиона, защото се притесняват да не им се случи нещо. Това трябва да се промени. "Ботев" - "Левски" е просто един голям мач, който трябва да доставя удоволствие на хората."

Кадърът на детско-юношеската школа на Марица си спомни с умиление и времето, в което Гунди носи "жълто-черната" фланелка: "Той пристигна в "Ботев" няколко месеца, след като аз бях дошъл от "Марица" на 17-годишна възраст. Гунди бе с година по-голям от мен. Страхотен футболист и човек, невероятен талант. Всичко за него е казано отдавна. Беше удоволствие да се играе с него, играта на всички ни бе по-лесна, когато знаехме, че той е на върха на атаката. Взехме Купата на България с него в състава. Мисля, че в Пловдив Гунди разкри таланта си, защото преди това имаше твърде малко мачове за "Левски", защото бе твърде млад. Аспарухов заобича и града и "Ботев", тук се ожени и бе готов да остане при нас, но времената бяха такива, че нямаше как това да се случи", сподели шампионът с "жълто-черните" от 1967 г.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС