Ах, къде е черният ти пистолет, господин Савиди?

Босът на ПАОК ще олекне с доста от заграбените в Русия милиони, за да може адвокатите да го спасят от години в гръцки затвор
14-03-2018 11:45 653 0

В далечната 1980 година, горещ летен ден, гъркът по националност Иван Игнатиевич Савиди дойде да се устройва на работа в държавната донска тютюнева фабрика. Можеше ли прозорливо приемащата документите в отдел кадри мила старица Зинаида Григориевна да разбере, че през 1993 година този грък тарикат ще стане генерален директор и собственик на държавната фабрика, в която тя е работила през целия си съзнателен живот? 

Огромната страна, раздробяваща се на малки късчета и отделни републики позволи в тези умопомрачителни 90-те години на миналия век на тарикатите да отмъкнат не само тютюневи фабрики, но и промишлени заводи и металургични комбинати. 

След като сложи ръка на донския тютюн, Иван Игнатиевич добре знаеше, че цигарите ще го направят богат, и със сигурност не се заблуди. "Димът на родината ни е сладък и приятен!"

Изсмуквайки дима от цигарите на донския тютюн, пушачите в Русия бързо напълниха сметките на господин Савиди. Но  през 2011 година той реши, че в страната трябва да пушат и децата.

До ден днешен в Ростов на Дон с нервен тремор си спомнят тази реклама на цигари, в която децата вместо близалка посягат към кутия цигари. Нагла и безпринципна, нали!

Можете ли да си представите, че подобна реклама ще се появи в родината на предците на Савиди - Гърция?

Като всеки уважаващ себе си бизнесмен Иван Игнатиевич целенасочено избягвал данъците и пращал своите пари през руските банки в задграничните си сметки.

"...с машинациите, свързани с финансите на "Банк Москвы", Иван Савиди започнал да се занимава през 2006 година. Още през юли същата година Иван Игнатиевич извел чрез дъщерната си фирма ООО "Донской табак продажи и маркетинг" 12 милиона долара (разпечатка от 3 юли 2006 година). 

Схемата бе много сложна, парите "изтекли" през фирмата по така нареченото кредитно съглашение с швейцарската компания Proper Investments GmbH чрез "Банк Москвы".

Впрочем Proper Investments GmbH е собственост на жената на депутата Савиди и сина му.

И разбира се, Иван Игнатиевич нежно се прегръщаше с държавните чиновници на Руската федерация, което му позволи да краде и бюджетни пари с прости схеми. Например през 2010-а Савиди спечелил поръчка за продажба на правителството на Челябинска област на вертолет Bell 429. Господин Савиди продал хеликоптера на чиновниците за 289 милиона рубли. Зад граница такъв вертолет можел да се купи за 5000 долара. Не е трудно да се изчисли, че 4 милиона долара са влезли в сметките на изобретателния грък. И такива примери на добросъвестно сътрудничество с руските власти в списъка на хитрия грък има десетки! 

А футболният клуб "Ростов" за този всеяден работохолик бил само един от инструментите за взаимодействие с губернатора на областта Василий Голубьов. Псевдоблаготворителните преводи на големи суми на сметката на ростовския клуб са красиво завоалиран подкуп за губернатора на Ростовска област, който помогнал на Савиди да реши бизнес въпросите си в областта. Преплетеният с ростовските власти с подкупи, рушвети, черни каси гръцки бизнесмен гордо изпъчвал гърди, за да получи всевъзможни ордени и медали от Руската федерация. Списъкът е впечатляващ: 

* Орден "За заслуги пред отечеството" IV степен (21 февруари 2008-а) - за заслуги в законотворчеството, укрепването и развитието на руската държавност.
* Орден "Почота" (13 декември 2003) - за достигнати трудови успехи и дългогодишна съвестна работа.
* Медал орден "За заслуги пред отечеството" II степен (6 септември 1999) - за голям принос в социално-икономическото развитие на Ростов на Дон и във връзка с неговата 250-годишнина.

Никаква любов към Русия в този човек няма. Разбирайки това, лесно ще приемете, че господин Савиди всяка заработена рубла пращал в чужбина.

През 2013 година президентът, втренчвайки се в очите му, нежно упрекна Иван Игнатиевич: "Някои колеги, които присъстват тук, казал Путин, постъпват именно така - правят инвестиции в чужбина. Между другото, с изненада научих, че сериозните инвестиции са правени в Гърция".

През 2012 година Савиди купил за 10 милиона евро гръцкия футболен клуб ПАОК. Радостно събитие за всеки грък, клубът има прекрасна история и огромна маса фенове и по света. Отлична покупка, за да станеш уважаван грък и добър меценат. За съжаление, господин Савиди засега още е приеман като богат гастарбайтер от далечна Русия. Иван Игнатиевич силно се обижда и изразява негодувание по този повод:

"Аз съм обиден, че бях наречен гост, който търси място под слънцето. Това ме кара да преосмисля инвестициите си. За четири години аз с ПАОК и други "малки" бизнес интереси направих за Гърция повече, отколкото други за цял живот".

Разбираме душевните терзания на престарелия грък. Цял живот се е гордял със своите гръцки корени, измъквал парите от варварска Русия, вкарвайки ги в Гърция. В крайна сметка се оказваш за истинските гърци като "гърка" Алишер Усманов. Обидно. 

Скандалното нахлуване на футболния терен с пистолет на колана е естествена реакция на Савиди на всички злобни инсинуации на гръцкото общество. Не издържа душата на поета от тютюневата промишленост на язвителните коментари на понтийското общество и се втурна към ъгловото флагче, за да доказва на всички гръцката си същност. Не разбира Иван Игнатиевич, че тичане с пистолет в обкръжението на телохранители по терена към съдиите е не гръцка реалност от 2018-а, а руски безпредел от 1990 година. Явно  да дойде в Гърция на господин Савиди е било по-лесно, отколкото да забрави деветдесетте години в Ростов на Дон. Затова сега се налага на секретаря на Иван Игнатиевич да измисля красиви думи за оправдаване на тази гаменска постъпка:

"Обръщам се към всички, на които не им е безразлична съдбата на любимия ни ПАОК. Ние станахме свидетели на това как съперниците ни обръщат срещу нас всяко малко произшествие. 

Призовавам всеки, който някога е обичал нашия черно-бял цвят, да стане щит против провокациите и да помни: честта на ПАОК се намира в нашите ръце и нашата сила е в единството, в контролирането на емоциите ни.

Неведнъж сме заставали против всяка външна угроза и сме поддържали отбора с гласа си.

Продължавам да вярвам в нас и гръцкото правосъдие и ще направя всичко, за да защитя ПАОК с всякакви средства.

Благодаря и се  надявам на разбирането ви.

С уважение, Иван Савиди".

Опитът му да прикрие енергичния крос (с пистолет на кръста) по тревата с фенклуба на ПАОК едва ли ще оправи сложната ситуация. Много нагло се държа руският грък на терена. Навикът да показва истерията си пред хората, ще коства много на господин Савиди. Впрочем гръцките власти вече издадоха ордер за арест на собственика на ПАОК Иван Игнатиевич. Сега неплатените пари за данъци в Русия ще потънат в джобовете на гръцките мастити адвокати. Най-вероятно грузинският грък ще се откупи от гръцките власти и ще трябва да се върне в Русия. Където ще трябва да забрави понтийските си корени и така и ненаучения гръцки език.Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС